Stierkikkerplaag breidt uit door wateroverlast

LUIDRUCHTIGE DIERTJES ONVRUCHTBAAR MAKEN MOET POPULATIE DOEN KRIMPEN

Onderzoekster Sarah Descamps met twee Amerikaanse brulkikkers in de vallei van de Grote Nete.
Foto Invexo Onderzoekster Sarah Descamps met twee Amerikaanse brulkikkers in de vallei van de Grote Nete.
De plaag van de stierkikker of Amerikaanse brulkikker dreigt zich na de wateroverlast van de voorbije weken te verspreiden. Door overstromingen van vijvers in de vallei van de Grote Nete, vooral in Geel, Herselt, Laakdal en Balen, zijn er stierkikkers en larven in de Grote Nete terechtgekomen. Door de brulkikkers onvruchtbaar te maken, willen onderzoekers de populatie van de brulkikkers doen krimpen.

Al 20 jaar lang vormt de stierkikker een probleem in onze regio. Het begon allemaal heel onschuldig, als een lekkernij, want vanaf de jaren 1930 werd hij vanuit Noord-Amerika naar Europa gehaald voor de productie van kikkerbillen. Nadien kochten mensen de stierkikker ook aan om er hun vijver mee te verfraaien. Maar exemplaren ontsnapten en stichtten grote populaties in onze regio, voornamelijk in de vallei van de Grote Nete. Tot grote ergernis van inwoners, want de stierkikker of Amerikaanse brulkikker maakt - zoals zijn naam al doet vermoeden - enorm veel lawaai.


Ook inheemse dieren lijden eronder, want de stierkikker eet onder meer salamanders, visjes en andere kikkers op. De stierkikker vormt een bedreiging voor onze biodiversiteit. Onderzoekers zijn daarom al jaren bezig met het zoeken naar de ideale manier om het massaal voortplanten van de amfibie een halt toe te roepen. PXL Bio Research en de Universiteit van Hasselt hebben een methode gevonden om op basis van sterilisatie de populaties van de stierkikker uit evenwicht te brengen en definitief te verwijderen. "In het labo kweken we momenteel steriele mannetjes van eitjes en larven. Bedoeling is dat eens ze volwassen zijn, we ze gaan loslaten in de natuur. Op die manier gaan ze geen eitjes meer kunnen bevruchten", zegt kikkercoördinatrice Mieke Hoogewijs van de provincie Antwerpen. "We gaan testen of de mannetjes hun lokroep naar de vrouwtjes - het gebrul zeg maar - nog even luid en vaak gaan doen als ze onvruchtbaar zijn. We hopen volgend jaar de eerste mannetjes uit te zetten." De provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos ondersteunen dit project met een subsidie van 20.000 euro.

Schimmels

Deze nieuwe methode is van erg groot belang, zeker nu de plaag zich nog verder lijkt te verspreiden. "Door de wateroverlast van de voorbije weken merken we dat de stierkikkers zich verplaatsen via de Grote Nete. Door het overstromen van de vijvers in de buurt rondom de Grote Nete zijn er larven en eitjes terechtgekomen in de Grote Nete. Er zijn zelfs ook al stierkikkers gesignaleerd", zegt Mieke. "Het grote probleem is dat sommige larven en stierkikkers schimmels met zich meedragen en daardoor kunnen andere amfibieën zoals de groene kikker besmet raken."

Fnuiken

Voor kleinere populaties Amerikaanse brulkikkers, zoals in vijvers in Arendonk, Hoogstraten en Kasterlee, blijft de huidige methode voorlopig toegepast. De larven, eitjes en ook sommige volwassen stierkikkers worden met fuiken weggehaald van het water. Sommige gaan naar het labo en anderen worden in een slaap gebracht en vervolgens geëuthanaseerd.