Stanneman schenkt blond en bruin

ERWIN VERMEULEN NIEUWE BROUWER OP BIERFEST OLEN

Erwin Vermeulen noemde zijn bier naar zijn zoontje Stan.
Foto Vanderveken Erwin Vermeulen noemde zijn bier naar zijn zoontje Stan.
Bierfirma Stanneman stelde tijdens het Bierfest Olen afgelopen weekend zijn donkere en blonde versie voor van de Stanneman, genoemd naar Stan, de zoon van brouwer Erwin Vermeulen. "Ik brouw alles in mijn eigen garage, maar op grote schaal brouwen, lukt nog niet."

Het Bierfest Olen in het Shoppingpark Olen trok afgelopen zaterdag, ondanks het regenweer, toch redelijk wat volk. Zelfs vanuit Eindhoven in Nederland kwamen bezoekers afgezakt naar Olen om de bieren bij de vijftien standhouders te proeven. Daarbij waren bekenden zoals Brouwerij Het Anker uit Mechelen (Cuvee van de Keizer Whisky Infused) en BOM Brewery (Triporteur Bling Bling Imperial King of Triporteur Full Moon 12). BOM Brewery heeft zelfs een eigen moutbakkerij.


Er waren dus niet alleen de gevestigde waarden. Tussen de standhouders ontmoetten we ook een nieuweling. Erwin Vermeulen presenteerde er met zijn Bierfirma Stanneman zijn blonde en donkere versie van de Stanneman. "Eigenlijk ben ik al tien jaar bezig en er zijn al 56 brouwsels de revue gepasseerd", lacht Erwin Vermeulen. "Maar ik vond het nu het moment om stilaan mijn droom waar te beginnen maken en een bier echt te commercialiseren. Met de blonde heb ik wel al de wedstrijd gewonnen van Vayamundo (vakantiedomein in Houffalize, Oostende en de Franse Pyreneeën, red.). Het bier wordt er weliswaar niet onder mijn naam gedronken, maar het is wel mijn bier (lacht)."

Kriek

Een blonde en een donkere heeft Erwin dus al. "Mijn volgende doel is een kriek. Een zure, zoals een kriek moet zijn (knipoogt). Ik maak mijn recepten altijd volledig zelf op kleine schaal. Als het klaar is, trek ik ermee naar een brouwerij. Dat doe ik nu bij Pirlot in Zandhoven (Kempisch Vuur). Natuurlijk blijft mijn grote droom een eigen brouwerij mét degustatieruimte op te starten. De bieren zullen allemaal gebrouwen worden onder de naam Stanneman, naar mijn zoon Stan. Ik wil ook geen puur commercieel bier maken. De bedoeling is er een beetje uit te springen. Met de speciale smaak van het donkere en blonde bier dat ik nu heb, is dat toch al gelukt."

Proeflokaal Leysen

Lokale brouwerijen of bierfirma's waren overigens ook te vinden op Bierfest Olen. De Kempen is duidelijk rijk aan lokale bieren. Huisbrouwerij Odlo en Bierfirma Domesticus, de Hopscheppers uit Herentals, Noordster uit Balen en voor het tweede jaar Jorge Leysen van de gelijknamige brouwerij Leysen uit Herentals. Jorge Leysen verwacht een drukke zomer. "Tijdens de zomer is ons proeflokaal ook op zondag open. Iedereen is welkom."