SNS-pas doet jeugd weer sporten

LEERKRACHT LICHAMELIJKE OPVOEDING BOEKT SUCCES MET SPORT NA SCHOOL-PROJECT

Deze jonge leerlingen genieten van een uurtje Sport Na School.
Maria de la Cruz Deze jonge leerlingen genieten van een uurtje Sport Na School.
De Kempische middelbare scholieren sporten opnieuw. En héél goed zelfs. Bij Sport Na School (SNS), waarbij ze met de aankoop van één pas meer dan 70 sporten kunnen beoefenen, zitten ze zelfs in de top-10 van Vlaanderen.

Sportleerkracht Patrick Verbraecken (53) uit Geel is één van de oorzaken van dat fitte resultaat. Zijn missie is om alle Kempenaren aan het sporten te krijgen. Op de lagere school is hem dat al gelukt, door het project One Mile a Day - kinderen dagelijks één mijl tijdens de lessen laten lopen op de speelplaats - te lanceren.


"De leerlingen van het middelbaar is de moeilijkste doelgroep, maar toch zijn we ook daar goed op weg. Zéér goed zelfs", zegt Patrick, die al meer dan 30 jaar les geeft op basisschool Kompas in Geel. Via Sport Na School (SNS) - een initiatief van de Stichting Vlaamse Schoolsport - kunnen jongeren na schooltijd in de Kempen bij meer dan 70 sportclubs terecht om een sport te beoefenen. Van kickboksen tot crossfit en paardrijden: dat slechts door de aankoop van één pas, de SNS-pas. "In plaats van na school direct naar huis te gaan, gaan ze rechtstreeks sporten. Het leuke voor hen is de 'zapcultuur'. Vandaag kunnen ze eens gaan voetballen, morgen gaan ze zwemmen en overmorgen staan ze in de fitness. Je kiest waar je op dat moment zin in hebt. De drempel om je direct te verbinden aan een club en de schrik om direct te moeten presteren, de competitie, valt door de SNS-pas weg en dat geeft de doorslag", legt de sportleerkracht uit. Patrick zelf zet zich al sinds het begin tien jaar geleden in om de SNS-pas aan de man te brengen.


Van oktober tot nu heeft hij in de Kempen al bijna drieduizend SNS-passen verkocht, samen met Benny Wijnants en Paul Embrechts.

Trots

"We zijn gestart met zo'n tweeduizend passen en de voorbije maanden hebben we er nog zo'n vijfhonderd extra verkocht. In heel Vlaanderen zijn er 11.000 SNS-passen verkocht. Daarvan zijn er dus bijna drieduizend in de Kempen verkocht en daar mogen we zeer trots op zijn. We zitten zelfs in de top-10 van Vlaanderen! We scoren echt zeer hoog", aldus Verbraecken.


De populairste sport bij de jeugd is ongetwijfeld fitness op nummer 1. Maar ook zwemmen, dansen, kickboksen, klimmen en paardrijden zijn populair.


"Hoewel fitness het populairst is, zien we toch dat de jongeren steeds meer en meer gaan proeven van andere sporten, ook al is het maar één keertje per week. Elke beweging is goed. Ik heb zelf ook niet altijd zin om te sporten, maar toch sleep ik mij recht om eens te gaan joggen, mountainbiken of te gaan fitnessen, want ik wéét dat ik mij na een uurtje bewegen veel beter voel. Ik ben energieker, kan me beter concentreren en alles lukt gewoon beter. Dat wil ik andere mensen bijbrengen", aldus Verbraecken.

Nieuwe sporten

Vanaf nu - periode twee is ingegaan van 6 februari tot en met 19 mei - kunnen jongeren die nog geen SNS-pas hadden, er opnieuw eentje kopen.


"Bij de tweede instap zitten er een pak nieuwe sporten bij. Zo kan je bijvoorbeeld in de nieuwe Geelse sporthal De Doelen gaan zaalvoetballen of hiphop dansen. Je kan er jezelf zelfs laten begeleiden door een personal trainer, die je leert sporten op maat en die je fitheid coacht", legt Patrick uit. "En dat allemaal door de aankoop van één pasje. De SNS-pas biedt echt zoveel mogelijkheden. Het zou zonde zijn als je er niet van profiteert."


Een SNS-pas kost voor één semester 30 euro en voor twee semesters 45 euro.


Aankopen kan via de website www.sportnaschool.be of via patrick.verbraecken@sportnaschool.be.