Rik krijgt standbeeld

STAD EERT OUD-WIELERKAMPIOEN VAN LOOY

De bijnamen van oud-wielerkampioen Rik Van Looy luiden 'de Keizer van Herentals' en Rik II.
Foto Photo News De bijnamen van oud-wielerkampioen Rik Van Looy luiden 'de Keizer van Herentals' en Rik II.
Ex-wielerkampioen Rik Van Looy krijgt in zijn Keizersstede een standbeeld. In 2015 trekt het stadsbestuur voor de creatie van het kunstwerk 40.000 euro uit.

Op 20 december vorig jaar vierde wielerheld Rik Van Looy zijn tachtigste verjaardag. Rik was toen ook veertig jaar directeur van de Vlaamse Wielerschool. Die combinatie vonden de Herentalsenaren een ideaal en mooi moment om de man te huldigen. Al waren de plannen voor de huldiging toen nog niet duidelijk. Nu staat het vast dat er een standbeeld wordt gemaakt voor de Keizer van Herentals. "Rik Van Looy heeft een grote verdienste voor de uitstraling van Herentals. We zijn als stad fier op een monument zoals hij", verduidelijkt burgemeester Jan Peeters (sp.a). "Waar dat standbeeld zal komen en hoe het er gaat uitzien, weten we nu nog niet. Dat kan nog alle richtingen uitgaan.Het enige dat nu al vaststaat, is dat we het project opgestart hebben. De stad trekt in haar budget voor 2015 40.000 euro uit. Met dat bedrag kunnen we nu al zeker verder. Afhankelijk van welke kunstenaar het standbeeld zal maken en welke materialen hij zal gebruiken, kan dat bedrag nog iets hoger of lager uitvallen." Vanavond komt de goedkeuring van dat budget aan bod op de gemeenteraad.


"Er is ook al een werkgroep opgericht om het project in goede banen te leiden en uit te werken", gaat de burgemeester verder. "De leden van die werkgroep zullen een kunstenaar kiezen, het ontwerp, de locatie, enzoverder. Ze zullen in overleg met Rik Van Looy zelf het concept vorm geven. De bedoeling is dat het kunstwerk volgend jaar gemaakt kan worden, maar wanneer het klaar gaat zijn, hangt uiteraard af van de kunstenaar zelf."

"Mooi en leuk"

Rik Van Looy zelf blijft zoals gewoonlijk redelijk nuchter. "De burgemeester is een maand of twee geleden bij mij op bezoek geweest om over een monument te praten. Maar of er nu echt een standbeeld van mijzelf in Herentals gaat komen, weet ik niet", reageert de Keizer. "Misschien is het wel een verrassing voor mij en mag ik het nog niet weten", lacht Van Looy. "Het is in ieder geval wel mooi en leuk dat de stad zoiets wil doen voor mij."


In Herentals is de voormalige wereldkampioen wielrennen ook al tot ereburger benoemd. In Grobbendonk, zijn geboorteplaats, ontving de wielerheld ook al het ereburgerschap.