PVDA'ers moeten provincie 10.000 euro terugbetalen

Nicole Naert.
PVDA+ Nicole Naert.
PVDA+ krijgt in de Antwerpse provincieraad een koekje van eigen deeg. Uit het antwoord van de meerderheid op een vraag van een N-VA-raadslid blijkt dat de twee raadsleden van PVDA+ onterecht zitpenningen hebben geïnd, goed voor in totaal ongeveer 10.000 euro. "De provincie zal deze te veel betaalde vergoedingen terugvorderen", zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA).

Uit een schriftelijke vraag van raadslid Eric Janssens (N-VA) blijk dat de twee raadsleden van PVDA+ onterecht zitpenningen hebben geïnd, goed voor in totaal een 10.000 euro. Ze hebben het geld verspreid over vier jaar ontvangen, voor hun aanwezigheid in 47 commissiebijeenkomsten. "Het huishoudelijk reglement werd in september 2014 aangepast. Daarin staat dat raadsleden die deelnemen aan commissies, maar geen stemrecht hebben omdat hun fractie te klein is, maximum drie zitpenningen kunnen ontvangen per maand. Eén zitpenning bedraagt 209,14 euro. Nu blijkt dat PVDA+, zich hier niet aan heeft gehouden. De provincie zal de te veel betaalde vergoedingen terugvorderen," zegt gedeputeerde, Jan De Haes (N-VA). PVDA+ is de enige partij die te klein is om stemgerechtigd te zijn in de commissies.


Dokter Kris Merckx uit Hoboken zou voor 6.691,5 euro te veel ontvangen hebben. Het andere provincieraadslid is Nicole Naert. "Volgens mij klopt dat bedrag niet. Maar goed, alles wat te veel zou zijn betaald, zullen wij integraal terugbetalen. De zitpenningen storten wij volledig door aan de partijkas. Wij hebben zelf gemerkt dat er sinds midden 2016 wordt betaald op goeder trouw (het raadslid moet voor de zitting zelf op een document aangeven of hij een vergoeding mag of wil ontvangen, red.) , sindsdien hielden we ons aan de maximum drie zittingen per maand," reageert Merckx.


"Dit is een politiek spel. Ik heb woensdag (morgen, red.) een interpellatie over de toplonen van onze provinciale politici", vervolgt Kris Merckx. "De voorzitter van de provincieraad (Kris Geysen van N-VA, red.) krijgt jaarlijks 17.000 euro en rijdt met een leasewagen met brandstof ter waarde van 11.000 euro. De gedeputeerden verdienen een 85.000 euro per jaar, waar ze nog eens 40.000 euro bovenop mogen verdienen in intercommunales. Daar komt de jaarlijkse onbelastbare onkostenvergoeding van 24.000 euro bij. Onze partij pleit er voor die exuberante lonen terug te dringen." (NBA)

Kris Merckx .
Klaas De Scheirder Kris Merckx .