Prince Fourré: geboren in 1870 bij De Beukelaer & Co

De geschiedenis van de Princekoek begint in 1870 bij de oprichting van het bedrijf De Beukelaer & Co in Antwerpen. Al in de 19de eeuw bestond de prinsenkoek, toen nog zonder chocolade of vanille. Pas in 1927 ontwikkelde de koekjesfabriek de allereerste Prince Fourré, met vanillevulling tussen twee biscuits.


Het was Edward De Beukelaer die na jaren van experimenteren in zijn bakkerij in 1870 naar Antwerpen trok voor de start van zijn eigen bedrijf. Prinsenkoeken waren altijd goed geweest voor een groot deel van de omzet, maar vooral met de ontwikkeling van de Prince Fourré én de geboorte van prins Albert - de tweede zoon van koning Leopold III - in 1934 stijgt de verkoop. "De naam van de koek wordt vooral toegewezen aan de band die het bedrijf had met het Belgisch koningshuis", vertelt projectleider Bart Nevens van LU Mondelez. "We hebben hier in de beginjaren van de fabriek in Herentals ook eens koning Boudewijn en koningin Fabiola op bezoek gehad. Ze hebben toen uiteraard enkele koekjes geproefd."


De Prince Fourré is ook het eerste koekje dat wordt geproduceerd in de nieuwe fabriek in Herentals in 1961. Tot op vandaag blijft het één van de bekendste koeken in het gamma en er zijn intussen heel wat varianten op de klassieke prinsenkoek.


Denk maar aan de Choco Prince, de Prince Pocket of de vijf smaakvarianten van de Prince Fourré. (DVGT)