Politie geeft verkeersles aan vluchtelingen

De lokale politie Neteland gaat binnenkort een basiscursus over de verkeersregels aan vluchtelingen geven. In de cursus maken asielzoekers onder meer kennis met de belangrijkste verkeersborden en leren ze aan welke kant van de weg ze moeten fietsen.

"We hebben al eens meegemaakt dat een asielzoeker met zijn fiets aan de verkeerde kant van de baan aan het fietsen was", zegt politiecommissaris Dirk Janssens. Zo groeide het idee bij de gemeenten Herentals, Grobbendonk, Olen, Vorselaar en Herenthout uit de politiezone. Vooral burgemeester van Vorselaar Lieven Janssens (Actiev) gaf de aanzet om het idee uit te werken.


"Het is de bedoeling dat we de mensen een basiscursus gaan geven over de Vlaamse verkeersregels. Zo laten we hen onder meer kennismaken met het driehoekige gevarenbord, wat links en wat rechts is en waar fietsers en voetgangers in het verkeer thuishoren", legt de politiecommissaris uit. De cursus is bedoeld voor vluchtelingen die voor een langere tijd in de politiezone verblijven. Dus niet voor bijvoorbeeld de mensen die nu in jeugdcentrum De Brink verblijven.


De cursus zal doorgaan in het verkeerseducatief centrum in Herentals en zal in het Engels gegeven worden. De politie voorziet ook een tolk Arabisch. "We hebben al eens bij de OCMW's in de verschillende gemeenten geluisterd en daaruit blijkt dat we een klas van 20 tot 25 studenten kunnen hebben voor een verkeersles. We denken eraan om zo'n verkeersles in een weekend of tijdens een vakantie te organiseren. Wanneer precies, moeten we nog beslissen", aldus de politiecommissaris. (JOBG)