Na negentig jaar nog even krokant

KINDEREN ONTDEKKEN WAAR MEEST VERKOCHTE KOEKJE VAN EUROPA VANDAAN KOMT

Met open mond kijken de kinderen naar de telmachine, waar de koekjes - u raadde het al - geteld worden.
Vanderveken Met open mond kijken de kinderen naar de telmachine, waar de koekjes - u raadde het al - geteld worden.
Prince Fourré wordt 90 jaar en dat is vanzelfsprekend gevierd in de LU-fabriek van Herentals. In zijn thuisstad ontving koekjesfabrikant LU zo'n 200 gasten, waarvan de helft kinderen. Zij kregen een rondleiding in de fabriek waar het wereldberoemde koekje gemaakt wordt. Maar uiteraard was er ook tijd voor spelletjes en een proevertje.

Net als bij Sjakie en de chocoladefabriek mochten de kinderen op het verjaardagsfeest van de Prince een kijkje nemen in de fabriek. Voor de kleinsten een bezoek om vingers en duimen bij af te likken, want Princekoekjes maken nu éénmaal standaard deel uit van de snoepkast.


"Ik krijg toch geregeld Princekoeken mee naar school. En ja, ik eet ze heel graag", grinnikt Axelle (8) tijdens haar bezoek. "Het verbaast me wel dat de fabriek zo groot is, ik wist niet dat ze hier zoveel koekjes maken."

Mathisse (7) mocht op de troon met Prince en zijn lakei.
Vanderveken Mathisse (7) mocht op de troon met Prince en zijn lakei.

500.000 per uur

In Herentals produceert LU naast Prince onder meer ook Tuc, Pim's en Bastogne. Prince- en Tuckoeken vormen het grootste aandeel van productie. In de Kempense fabriek rollen zo elk uur 500.000 Princekoeken van de band. Tijdens hun bezoek van ongeveer één uur zagen de jonge bezoekers dus een half miljoen koekjes aan hun neus voorbij gaan. En hoewel ze in het boek van Sjakie en de chokoladefabriek niet van het snoep kunnen blijven, hier lukte het de kinderen toch om aan de lekkernijen te weerstaan. "Of ik in de verleiding kom om er ééntje af te nemen? Eigenlijk niet, nee, maar ik verwacht wel dat we straks zullen mogen proeven", lacht Axelle.

Een pak Princekoeken uit 1955.
Vanderveken Een pak Princekoeken uit 1955.

Keileuk

Een ander bezoekertje kon niet wachten om te zien waar de chocolade gemaakt wordt. Prince Fourré wordt gemaakt op een lijn van bijna 200 meter, waarbij als eerste het deeg verdeeld en gevormd wordt, vervolgens gebakken. Pas daarna wordt de vulling ertussen gespoten om tot slot verpakt te worden tot één mooi koekenpak.


"Ik denk dat ik wel vijf koeken eet per week", lacht de 7-jarige Mathisse. "Ik wou altijd de fabriek al eens zien en ik vind het keileuk. Ik zou zeker nog eens willen terugkomen."


Het feest bleef gisteren niet beperkt tot een bezoek aan de fabriek. De kinderen konden ook kennismaken met de echte Prince en zijn rechterhand, ze namen deel aan een zoektocht door de fabriek met een heuse goodiebag als prijs. En ze kregen uiteraard lekkere koekjes om te proeven.


Al zijn die op 90 jaar tijd natuurlijk flink veranderd. In 1983 kreeg de lekkernij een glanslaagje en later evolueerde de koek naar een energierijk tussendoortje waar sinds 2013 alleen nog volkorentarwe in verwerkt wordt. Tot op vandaag is het de meest verkochte koek in Europa en daarvan worden er elk jaar 2 miljard in Herentals geproduceerd.

In deze winkel in de Statiestraat in Antwerpen werden al in 1930 Princekoeken verkocht, toen nog uit grote bakken en op gewicht.
Vanderveken In deze winkel in de Statiestraat in Antwerpen werden al in 1930 Princekoeken verkocht, toen nog uit grote bakken en op gewicht.