Man graaft in tuin vier obussen op

ONTMIJNINGSDIENST HAALT VANDAAG EXPLOSIEVEN UIT WOII OP

Marc Van den Bulck bij de vier obussen in zijn tuin.
Foto Vanderveken Marc Van den Bulck bij de vier obussen in zijn tuin.
Marc Van den Bulck (52) heeft geluk gehad. In zijn tuin aan de Servaas Daemsstraat botste hij met zijn spade op vier obussen uit de Tweede Wereldoorlog. "Als hij de ontstekingshoed met zijn spade had geraakt, zou dat dramatisch kunnen zijn afgelopen", zegt een woordvoerder van de NSB Noorderwijk-Morkhoven. DOVO haalt vandaag de explosieven op.

De Noorderwijkenaar wilde zondag een verdwenen paal, die de scheiding van zijn tuin met een achterliggend veld markeert, terug opgraven. Met een spade begon hij aan het graafwerkje. Nog geen 40 centimeter diep botste hij op iets metaalachtig. "Ik wist niet wat het was. Het metalen ding - ongeveer 40 centimeter lang met een diameter van 12 centimeter - was vuil en verroest. Ik had het nog nooit gezien, maar het leek wel op een soort bom", vertelt Marc. Nieuwsgierig als hij was, ging hij verder met graven en vond hij nog drie gelijkaardige metalen voorwerpen. "Ik heb direct de politie gebeld", zegt Marcs vrouw Lut Verlinden. De politie kwam ter plaatse en spande de plaats waar de vier obussen lagen af met lint.

Geluk gehad

Ontmijningsdienst DOVO komt vandaag ter plaatse om de obussen te bekijken en te deactiveren. "Dit had dramatisch kunnen aflopen", beseft Jos Vermeulen van de Nationale Stijdersbond Noorderwijk-Morkhoven. "Ik heb de obussen bekeken en er zit nog een ontstekingshoed op. Als Marc die met zijn spade had geraakt... Hij heeft veel geluk gehad."

Verhaal

De NSB Noorderwijk-Morkhoven gaat nu op zoek naar het verhaal achter de vondst. Het is opmerkelijk dat er vier obussen op één plaats gevonden worden. "Het wijst op een nonchalance. Ik weet dat er op 5 september 1944 hard gevochten is in die buurt. De Canadezen kwamen toen Noorderwijk bevrijden en het kwam tot conflicten met Duitse soldaten. Waarschijnlijk stond er een kanon op de plaats waar de obussen gevonden zijn, en moesten de Duitse soldaten zich terugtrekken, waarbij ze hun granaten vergeten zijn", vertelt Jos. "Meestal zitten granaten mooi verpakt in dozen. Dat deze gewoon open en bloot in de grond zitten, is een tweede mogelijk teken dat de soldaten geen tijd meer hadden om ze in te pakken. Uiteraard blijft dat maar een gissing, want heel zeker zijn we daar nog niet van."

Greppel

Marcs 87-jarige vader, die vroeger een loonwerkersbedrijf had op dezelfde plaats, weet dat er in oorlogstijden een greppel lag. Of het nog een bijkomende tip is naar hét verhaal komen we vermoedelijk vandaag pas te weten, nadat de specialisten van DOVO zijn gepasseerd. "We hopen alleszins dat we iets meer te weten komen over onze vondst - wat ermee gebeurd is en vanwaar de explosieven komen", vervolgen Marc en Lut. "We zijn hier eerder al oorlogsmateriaal in de grond tegengekomen."