Luc (48) trotseert 1.600 km door Himalaya voor goede doel

Luc Hapers tijdens de Mesastila Peaks Challenge, een ultratrail in Indonesië.
Instagram roostian_g Luc Hapers tijdens de Mesastila Peaks Challenge, een ultratrail in Indonesië.
Luc Hapers (48) uit Herentals loopt in september letterlijk de hele Nepalese Himalaya over ten voordele van de Geelse ontwikkelingsorganisatie Cunina. De Great Himalaya Trail schotelt Luc een parcours van 1.600 km voor met maar liefst 55.000 hoogtemeters. In die tocht van 60 tot 80 dagen moet hij zowel subtropische jungle als hoog alpinegebergte overwinnen met enkel een licht rugzakje.

Al sinds zijn 18 jaar reist Luc Hapers (48) de hele wereld rond. De voorbije 30 jaar bezocht hij landen als China, Zuid-Korea, Japan, Zuid-Afrika, Marokko, Jordanië, Egypte, de V.S. en het grootste deel van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In de loop der jaren kwam daar nog een hobby bij: ultralopen, waarbij hij telkens een afstand langer dan een marathon aflegt. Zo heeft Luc al een zware trektocht in de Andes achter de rug en verschillende ultralopen van 100 tot 320 km.

Grenzen verleggen

“Maar de Great Himalaya Trail gaat zeker mijn grootste avontuur van allemaal zijn”, vertelt Luc. “Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen. Mijn liefde voor bergen en avontuur heeft me uiteindelijk naar het dak van de wereld geleid. Kunnen lopen in de Himalaya, tussen de hoogste bergen ter wereld, is een droom die uitkomt. Ik heb het al te veel uitgesteld, maar half september vertrek ik eindelijk.”

Aan zo’n helse tocht gaat natuurlijk een minutieuze voorbereiding vooraf. “Wat ik zeker niet ga doen, is deze tocht onderschatten. De afstand, de hoogtemeters en de verschillende klimaten gaan absoluut parten spelen. Om zo licht mogelijk te lopen, slaap en eet ik in lokale lodges en teahouses onderweg. Maar ik ga veiligheidshalve toch een tentje meenemen voor noodgevallen. Het blijft een tocht vol risico’s en ik zou nog graag mijn avontuur kunnen navertellen. Mijn grootste uitdaging tijdens deze tocht zal slapen in de koude zijn. Zelfs in de goede maanden eind september en oktober kan het op die hoogtes zéér koud zijn. Daar kijk ik écht niet naar uit!”

Nepal

Deze keer koppelt Luc zijn krachttoer ook aan een goed doel: de Geelse vzw Cunina, die al sinds 1996 actief is in Nepal met onderwijsprojecten. “Ik heb al heel wat afgereisd tijdens mijn leven en ben met veel verschillende culturen in contact gekomen. Daarom besef ik maar al te goed hoeveel onrecht er op de wereld is en hoe gelukkig we mogen zijn dat wij hier zoveel kansen hebben. Dat is de reden dat ik met mijn uitdaging ook iets wilde teruggeven en zo bij te kunnen dragen aan een betere toekomst voor kansarme kinderen. Het juiste goede doel moest voor mij lokaal zijn en mij voldoende vertrouwen schenken dat het geld wel degelijk naar de juiste mensen gaat. Zo ben ik na wat zoekwerk bij het Geelse ngo Cunina uitgekomen. Zij starten later dit jaar met een horeca-opleiding voor studenten in de bergen en dat initiatief ondersteun ik maar al te graag. Ten eerste omdat ik zelf een achtergrond in de horeca heb en ten tweede omdat ik weet wat nieuwe kansen kunnen betekenen voor arme, afgelegen gemeenschappen.”

Je kan de (voorbereidende) avonturen van Luc volgen op zijn blog (https://lucsbigadventure.weebly.com) en zijn Facebook-pagina (https://www.facebook.com/luc.ght.3). Wie zijn tocht en het goede doel wil steunen, kan daar donatiemogelijkheden vinden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kevin De Smet

    Als je u dan toch lichaamelijk wilt uitsloven voor het goede doel, kan je beter iets bouwen. Dit heeft geen enkel nut.

  • René Mertens

    Als hij het zou doen voor eigen kansarme kinderen zou ik hem kunnen steunen, maar nu voor weeral een ngo met projecten in buitenland, nee niet voor mij. Niemand zal ooit weten wat zij met dat geld doen. Maar zal zeker verdwijnen in de zakken van zij die het niet nodig hebben. Zijn waarschijnlijk bewijzen genoeg van.

  • Marc Haaren

    Voor het goede doel, daar moet ik steeds mee lachen, als of die mensen dat anders niet zouden gedaan hebben...