Het gezelligste café in de Tour komt uit Noorderwijk: “Gezelligheid troef tussen onze Volkswagenbusjes”

Een twaalfkoppig team trekt rond in Frankrijk als 'Les Amis Du Tour De France'
Les Amis Du Tour De France Een twaalfkoppig team trekt rond in Frankrijk als 'Les Amis Du Tour De France'
Een groep wielerliefhebbers uit Noorderwijk zorgt elke dag opnieuw voor het leukste dorp in de Tour de France. ‘Les Amis Du Tour De France’ stellen hun campers en oude Volkswagenbusjes langs het parcours op en vormen die om tot een café en een hamburgertent.

Bezieler van ‘Les Amis Du Tour De France’ is Jo Helsen, koersliefhebber van het eerste uur en patron van café Welkom aan de kerk in Noorderwijk, deelgemeente van Herentals. Naast het wielrennen is Jo ook verzot op de oude Volkwagenbusjes waarvan hij ondertussen een ganse collectie verzameld heeft. Vier van deze busjes zijn dezer dagen terug te vinden in Frankrijk langsheen het parcours van de Tour. 

“Dit jaar heb ik nog een leuk extraatje toegevoegd aan onze colonne voertuigen. Ik kon een mooie oude Volvo vanuit het Merckx-tijdperk op de kop tikken en liet hem helemaal ombouwen. Zo zijn we met een echte Molteni-wagen op pad, een blikvanger in ons kleine dorpje dat we dagelijks opstellen”, weet Helsen. “Mocht ik voor iedere foto die de koersliefhebbers trekken van deze auto één euro ontvangen, dan keerde ik na de Tour als een rijk man terug naar Noorderwijk.”

De oude Volkswagen uit het tijdperk van Merck is een pareltje.
Les Amis Du Tour Du France De oude Volkswagen uit het tijdperk van Merck is een pareltje.

Dagelijks rijdt de bende van Les Amis Du Tour De France verder door Frankrijk, op zoek naar een leuke plek om het dorpje op te stellen. “Ons team is een twaalftal leden sterk. Eén voor één kennen ze het reilen en zeilen van ons Touravontuur door en door. Wat deze gasten betreft mag je ‘Les Amis Du Tour De France’ letterlijk nemen. Ik ben enorm fier op ons team”, vertelt Jo. “Sinds de start van de Tour in Brussel breken we dagelijks na aankomst van de rit, die we op tv in ons dorpje volgen, onze infrastructuur af. We laden alles in en trekken ‘s avonds verder op ontdekking. Zonder te weten waar we uitkomen gaan we op zoek naar een volgende bestemming langsheen het parcours van de Tour. Vaak komen we pas laat in de avond aan op die plek. We genieten dan samen nog van een lekker pintje en Vive le Vélo op televisie.”

Na een deugddoende nachtrust in de caravan is het de volgende ochtend weer werken geblazen. “We stellen zoals iedere dag ons dorpje op om de Tourliefhebbers langs het parcours te ontvangen en te voorzien van een fris pintje of een lekkere hamburger. Vol spanning wacht het publiek op de passage van het peloton om dan de finish te bekijken op één van de drie televisies die we ter beschikking stellen van onze bezoekers. Het is gezelligheid troef tussen onze VW-busjes.” Eén van de vier busjes kreeg bij het overschrijden van de Franse grens een kleine make-over. Het busje was aangekleed als een Martini-busje, maar omwille van het verbod op alcoholreclame in Frankrijk zag Jo zich genoodzaakt om het embleem van Martini net voor de grens te overplakken met een toepasselijke tekst van ‘Les Amis Du Tour De France’.

Het gele busje wordt dagelijks omgebouwd tot een echt Tourcafé.
Les Amis Du Tour De France Het gele busje wordt dagelijks omgebouwd tot een echt Tourcafé.
Les Amis Du Tour De France voorzien de toeschouwers van lekkere pintjes bier langs het parcours.
Les Amis Du Tour De France Les Amis Du Tour De France voorzien de toeschouwers van lekkere pintjes bier langs het parcours.
Het Martini busje kreeg net voor het oversteken van de Franse grens een kleine make-over.
Les Amis Du Tour De France Het Martini busje kreeg net voor het oversteken van de Franse grens een kleine make-over.

Onder de Tourliefhebbers die afzakken naar het Noorderwijkse gezelschap zitten ook tal van bekende Vlamingen. Ruben Van Gucht, Paul Herygers, Tom Coninckx en Herentalsenaar Tom Van Dijck vonden deze editie de weg naar het kleine Noorderwijk in het grote Frankrijk reeds. “We vormen samen met onze klanten een echte Tour-familie”, vertelt Jo. “Vanuit de ganse wereld komen er mensen. Vaak zien we dezelfde gezichten terugkeren na een paar dagen. Het zijn vooral de Belgen die langskomen, maar Amerikanen en een Australisch koppel hebben zich al toegevoegd aan onze Tour-familie deze week.”

Jo Helsen, bezieler van het project poseert samen met Herentalsenaar Tom Van Dijck aan het bordje van Noorderwijk.
Les Amis Du Tour De France Jo Helsen, bezieler van het project poseert samen met Herentalsenaar Tom Van Dijck aan het bordje van Noorderwijk.

De voorbije tien edities reed de bende uit Noorderwijk in de Tour rond onder de naam ‘Café Welkom in de Tour’. Sinds dit jaar is het project omgedoopt tot ‘Les Amis Du Tour De France’. “Omdat ik niet zeker weet dat ik binnen een aantal jaar nog cafébaas zal zijn, maar wel zeker ben dat ik dit Tourgebeuren tot na mijn pensioen zal doen”, verklaart Helsen.

“Het is sinds het bestaan een verlieslatend project, enkel vorig jaar konden we net rondkomen met onze verdiende centen langs het parcours. Zonder de talrijke sponsors zou deze reis nooit kunnen doorgaan. Ik wil ze hiervoor dan ook ten volle danken. Omdat ik niet wil dat ik geld ga verdienen aan mijn Tour-avontuur hebben we in de statuten van de vzw laten opnemen om vanaf het moment dat we geld zouden overhebben dit geld dan weg te schenken. Als ontvanger van deze eventuele centen kozen we voor de Vlaamse Wielerschool in Herentals, onder hoede van Rik van Looy.”

Het wagenpark van de Noorderwijkse bende is indrukwekkend.
Les Amis Du Tour De France Het wagenpark van de Noorderwijkse bende is indrukwekkend.
Les Amis Du Tour De France onderweg in Frankrijk.
Les Amis Du Tour De France Les Amis Du Tour De France onderweg in Frankrijk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.