Harry en Olga veilen hun kunst

'THE SKY IS THE LIMIT'-KOPPEL ZAMELT GELD IN VOOR KINDERKANKERFONDS

Harry en Olga.
Maria De La Cruz Harry en Olga.
Harry Schurmans en Olga Zelenko, het sympathieke Herentalse koppel dat bekend raakte in Vlaanderen door televisieprogramma The Sky Is The Limit, zetten zich in voor het Kinderkankerfonds. Zondag veilen ze zo'n tweehonderdvijftig kunstwerken waaronder een origineel boek uit Harry's persoonlijke verzameling, geschonken werken én een kunstwerk gemaakt door Olga zelf.

Na hun intrede in het televisieprogramma The Sky Is The Limit worden Harry en Olga overstelpt met aanvragen om hun steentje bij te dragen voor het goede doel, om iemand persoonlijk financieel te steunen, mee te doen aan benefieten en noem maar op. "We moeten heel selectief zijn in zo'n soort aanvragen. Het enige waar we op ingegaan zijn, was om mee te helpen aan een online veiling voor het Afrikaanse land Togo en om mijn tuin eenmalig open te zetten voor een man die zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen op mijn gazon. Maar eigenlijk speelde ik al lang met het idee om zélf eens iets te doen voor iemand, op eigen initiatief", begint Harry Schurmans te vertellen.

Harry toont zijn favoriet, een kleurrijk werk van de Belg Denis De Gloire.
Maria De La Cruz Harry toont zijn favoriet, een kleurrijk werk van de Belg Denis De Gloire.

Verschrikkelijke ziekte

Een tijd geleden lazen Harry en Olga een artikel over wetenschappers die een gen ontdekt hebben dat kankertumoren laat groeien. "Nu ze dat mechanisme ontdekt hebben, kan er ook een nieuw medicijn tegen kanker ontwikkeld worden zodat er niet meer zoveel mensen aan sterven en dat vind ik geweldig. Zeker omdat ik weet wat voor een verschrikkelijke ziekte kanker is. Mijn vader is er drie jaar geleden aan gestorven en mijn zus heeft ook kanker gehad", vertelt Harry. "Al die onderzoeken naar een nieuw medicijn kosten uiteraard veel geld. Zo was het idee geboren om het Kinderkankerfonds te steunen."


Wat kan Harry uiteindelijk beterverkopen dan kunst? Inderdaad, kunst. De man is al sinds zijn zestiende bezig in het vak. Vanaf toen al werkte hij mee in de zaak van zijn vader Euro Art, die gespecialiseerd is in het inlijsten van schilderijen en waarvan hij ondertussen al jaren zelf de eigenaar is. "Ik ben er nu 51, dus op al die jaren heb ik heel wat kunst bij elkaar verzameld. Via mijn zaak Euro Art hebben we verschillende werken geschonken die we zondag gaan veilen voor het Kinderkankerfonds. De andere kunstwerken zijn geschonken door kunstenaars zelf en door andere kunstverzamelaars. Zelf schenk ik ook het boek Odyssee, een werk met 43 lithografieën van Marc Chagall. Het is een origineel werk dat ik al jaren bewaar. Ik heb gewacht op het juiste moment en dat is nu", legt Harry uit.

Olga bij haar eigen creatie, een 'Zelenko'.
Maria De La Cruz Olga bij haar eigen creatie, een 'Zelenko'.

Raveel

In totaal gaan er een 250 werken onder de hamer. "Hoeveel geld we precies gaan inzamelen, kunnen we moeilijk inschatten. We hopen op zo veel mogelijk. Maar veilingmeester Johan Kiggen leidt de veiling en in hem hebben we veel vertrouwen. Hopelijk kan hij de biedingen zo hoog mogelijk laten gaan zodat we veel geld kunnen schenken aan het Kinderkankerfonds", zegt Olga. Tussen de 250 werken zitten verschillende originele werken bij van onder meer Roger Raveel, Karel Appel, Hugo Claus en Marianne Naerebout én Olga Zelenko zelf. "Ik ben al een half jaartje bezig met kunst. Ik moet nog veel oefenen, maar ik vind het wel heel leuk en ontspannend. Ik krijg ook tips qua technieken van de kunstenaars die hier vaak over de vloer komen. Een paar dagen per week schilder ik", vertelt ze enthousiast. "Ik schilder voornamelijk gezichten. Het kunstwerk van mij dat we zondag veilen, is het gezicht van een Amerikaans model."


"Dat schilderij gaat vermoedelijk wel een paar honderden tot duizend euro opbrengen. Misschien gaan echte fans van Olga er nog veel meer voor betalen. We hopen het althans", zegt Harry. Een van Harry's persoonlijke favorieten is een werk van de Belg Denis De Gloire. "Een heel kleurrijk werk waarbij ik met mijn bedrijf de nieuwste techniek van inlijsting gebruikt heb. Het schilderij is ingelijst in een grote witte kader, maar het zit niet volledig tegen de achterkant. In de achterkant zit led-verlichting verstopt en die schijnt langs de achterkant van het kunstwerk naar de buitenkant. Het is de eerst keer dat ik deze nieuwe techniek aan de buitenwereld toon", aldus de kunsthandelaar.


De veiling vindt zondagavond om 19 uur plaats in het Best Western Plus Aldhem Hotel in Grobbendonk. Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur en zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur kunnen geïnteresseerden alle werken bekijken op een expositie in het voorgenoemde hotel. "Iedereen heeft de kans om op de veiling iets te kopen. Met wat geluk kan je er zelfs een origineel stuk op de kop tikken voor honderd euro. Al hopen we uiteraard dat de werken meer opbrengen voor het goede doel", knipoogt Harry. Ook de volledige opbrengst van de catalogus die tijdens de veiling wordt aangeboden, is bestemd voor het Kinderkankerfonds.