Gifstrooier slaat toe in Gareelmakersstraat

 VERSCHILLENDE DIEREN ZIEK POLITIE HOUDT TOEZICHT

Het hondje van Sabine Dries was ziek nadat het gifballetjes in zijn mond had genomen.
Sabine Dries Het hondje van Sabine Dries was ziek nadat het gifballetjes in zijn mond had genomen.
De politie is een onderzoek gestart naar een gifstrooier aan de Gareelmakersstraat in Herentals en houdt toezicht in de buurt. Verschillende dieren zijn al ziek geworden na het eten van balletjes die langs de straat liggen. "We moeten niet eerst een hond laten sterven vooraleer we in actie schieten", zegt Sabine uit Herentals.

Enkele weken geleden werd hondje Luka heel ziek na een wandeling. Achter bleek dat de hond vergiftigd was door een giftig eetbaar balletje. Luka heeft het gelukkig overleefd, maar haar eigenaar is toen wel klacht gaan neerleggen bij politie Neteland. Op dat moment was zij het enige slachtoffer van de gifstrooier. Daardoor kon de politie weinig doen.


Jammer genoeg was Luka het eerste slachtoffer van velen. Ook Sabine Dries kwam laatst gifballetjes tegen toen ze met haar hond ging wandelen. "We hebben het nog net op tijd uit haar mond kunnen halen", zegt Sabine. "Ze is heel de nacht ziek geweest, maar nadien is gelukkig alles goed gekomen." Ook andere mensen hebben zich al gemeld bij de politie over de gifballetjes.

Sabine Dries waarschuwt voor de gifstrooier.
Sabine Dries Sabine Dries waarschuwt voor de gifstrooier.

Onderzoek

Vooral de Gareelmakersstraat en de omliggende straten worden geviseerd door de gifstrooier. Momenteel houdt de politie beschermd toezicht op het gebied rond de straten. "We hebben een onderzoek gestart tegen de gifballetjes, maar dat is nog volop lopende", zegt de woordvoerder van politiezone Neteland. "We houden toezicht op het gebied, maar momenteel hebben we nog geen dader op het oog."


Sabine wil graag de mensen in de buurt van de Gareelmakersstraat waarschuwen voor de gifstrooier. "We moeten niet eerst een hond laten sterven voordat we in actie schieten en duidelijk laten merken dat zoiets niet getolereerd wordt", zegt Sabine. "Afgelopen week werd er al een dode kat gevonden in de buurt van de gifballetjes. Het is natuurlijk niet duidelijk of de kat daaraan gestorven is, maar de kans lijkt met toch wel groot", aldus Sabine.


Ook politie Neteland wil de inwoners in de omliggende buurt waarschuwen. "Kijk uit waar je met je hond gaat wandelen en vooral naar wat er op de grond ligt", zegt de woordvoerder van de politie.


Hoogstwaarschijnlijk zijn de gifballetjes niet dodelijk, maar daar bestaat zeker geen uitsluitsel over. De balletjes zijn nog nooit grondig onderzocht dus het is niet bekend wat de bestanddelen van het balletje zijn. Sabine hoopt in ieder geval om met haar oproep enkele honden- en kattenlevens te redden.