Geen nieuw record, wel overal tevreden uitbaters: openluchtzwembaden en recreatiedomeinen lokken iets minder bezoekers dan in 2018

In De Mosten is het relatief rustig net omdat het te warm is.
Toon Verheijen In De Mosten is het relatief rustig net omdat het te warm is.
De openluchtzwembaden en recreatiedomeinen in de Kempen lokten de voorbije zomer iets minder bezoekers dan vorig jaar, maar 2018 was dan ook uitzonderlijk goed. Algemeen gezien zijn de uitbaters allemaal best tevreden. “Geen nieuw recordjaar, maar we blikken tevreden terug”.

In het recreatiedomein De Mosten kwamen tot maandag exact 33.327 bezoekers over de vloer wat lager is dan de recordzomer van 2018. “Maar dat is voor ons domein zeker een goed gemiddelde”, zegt schepen van De Mosten Arnold Wittenberg. “Vooral de echt bloedhete dagen was het opvallend rustiger. Blijkbaar was het toen voor veel mensen dus zelfs nog te warm om naar De Mosten te komen. Maar we merken ook dat met het klimpark dat geopend is en het tweede horecapunt we twee extra troeven hebben. Met het klimpark hebben we nu ook een extra aantrekkingspool op mindere dagen.”

Op de Lilse Bergen spreekt Fons Van Bael toch een beetje over een kwakkelseizoen. “We hadden een paar hoogtes, maar ook veel laagtes”, zegt Fons Van Bael. “We hebben natuurlijk nog geen eindcijfer, maar vermoedelijk gaan we rond de 95.000 bezoekers eindigen. Dat is los van de schoolsportdagen (30.000) en de bezoekers voor de evenementen als Titanswim en Sunrise (40.000). Het recordcijfer van 2018 zullen we dus zeker niet halen.”

De glijbanen mogen niet meer gebruikt worden.
RV / Zilvermeer De glijbanen mogen niet meer gebruikt worden.

Op het Zilvermeer trokken ze sinds begin april zo’n 126.000 bezoekers aan. Een cijfer dat fors onder de 197.000 van vorig jaar ligt. “Dit verschil ligt voornamelijk aan de uitzonderlijk goede zomer van vorig jaar. Die was heel standvastig met bijna elke dag hoge temperaturen”, aldus woordvoerster Nena Agyei. “Deze zomer was meer onvoorspelbaar en de temperaturen ook met enkele hittegolven die dan té warm waren. De drukste dag dit jaar was 21 juli. De cijfers vallen wel binnen de verwachtingen: we gaan een redelijk seizoen tegemoet. Niet top zoals vorig jaar, maar ook niet slecht.”

Zwembaden

Het openluchtzwembad Vita Den Uyt  in Mol klokt deze zomer af op 40.000 bezoekers, maar kan nog niet vergelijken met vorig jaar omdat het pas deze zomer open ging.

In het zwembad van Geel kregen ze tot eergisteren net iets meer dan 42.000 bezoekers over de vloer. Vorig jaar waren dat er iets meer dan 46.000 voor dezelfde periode. “Net zoals de voorbije jaren liggen de cijfers in de lijn van de verwachting”, zegt directeur Joke Leijssen. “Dit jaar hebben we het dagrecord verbroken. Op 25 juli mochten we 2.097 bezoekers ontvangen. In 2018 werd het dagrecord verbroken op 26 juli, toen haalden we 1.879 bezoekers. Het dagrecord valt traditioneel eind juli in het bouwverlof. Dit jaar hadden we in juli 1.000 bezoekers minder dan in 2018. Dit zal deels komen door de aanhoudende hitte van 2018 en deels door de (her)opening van het zwembad in Mol.”Ook voor het zwembad van Geel was 2018 een absoluut recordjaar, met in totaal 50.903 bezoekers van 1 juli tot en met 31 augustus. “De andere jaren ligt het totaal van de zomer op 45.569 in 2017; 49.109 in 2016 en 46.914 in 2015. Met dit weer ziet het er naar uit dat we opnieuw zullen eindigen op ongeveer 46.000 bezoekers.”

De 50.000ste bezoeker in het Netepark werd getrakteerd op gratis zwembeurten.
Wouter Demuynck De 50.000ste bezoeker in het Netepark werd getrakteerd op gratis zwembeurten.

Het Netepark in Herentals trok deze zomer al 50.000 bezoekers aan. Vorig jaar werd de 50.000ste bezoeker al op 6 augustus behaald. “Dit was een gemiddelde zomer voor ons”, zegt zwembadverantwoordelijke Jochen Jacobs. “Vorig jaar was echt uitzonderlijk. Toen hadden we in juli alleen al 45.000 bezoekers en tijdens de hittegolf van twee weken dagelijks ongeveer 2.000 bezoekers. Nu hadden we in juli ‘maar’ 30.000 bezoekers. Zo’n lange hittegolf lokt veel bezoekers: de meeste mensen komen immers niet op de eerste warme dag, maar pas rond de derde of vierde. De cijfers van augustus zijn wel ongeveer hetzelfde. We blikken alvast tevreden terug op deze zomer. Tijdens de hittegolf van eind juli hebben we een hele week goed gedraaid. We zijn ook tevreden dat er geen incidenten geweest zijn, want in het begin van de zomer was de overlast in zwembaden toch een item. Daar hebben we echter geen last van gehad.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Karel Van Beeck

    Minder water ook !

  • Hugo Bom

    Wij rijden lekker naar Alphen. Gratis, veel ruimte om te liggen en een uitstekende waterkwaliteit. O ja, en het is gratis.