Fotografe Lisa, die zelf haar broertje verloor, schenkt sterrenouders tastbare herinnering

Lisa Helsen met een foto van zichzelf en haar kleine broer Andreas, die stierf net na de geboorte.
Vanderveken Lisa Helsen met een foto van zichzelf en haar kleine broer Andreas, die stierf net na de geboorte.
Vzw Boven De Wolken geeft sterrenouders - ouders van een overleden baby -  een tastbare herinnering aan hun zoon of dochter. Daarvoor doen ze een beroep op een 120-tal vrijwillige, professionele fotografen. Lisa Helsen is één van die vrijwilligers. Zij weet ook zelf wat verdriet is.

Toen Lisa drie jaar en acht maanden was, keek ze volop uit naar haar nieuwe rol als grote zus in haar familie. Na negen maanden wachten op haar broertje Andreas sloeg echter het noodlot toe. Bij de bevalling brak de navelstreng van Andreas, waardoor hij overleed. “De volgende dag heb ik Andreas nog wel kunnen zien. Ik was heel fier op mijn kleine broer”, zegt Lisa.

In december 2016 leert ze vzw Boven De Wolken kennen, een organisatie die sterrenouders een laatste tastbare herinnering geeft aan hun kindje. Na enige aarzeling over de emotionele rollercoaster die ermee gepaard zou gaan, stapt Lisa, toen al fotografe, naar een info-avond van de organisatie. Vrijwel meteen beseft ze dat zij wil meewerken.

“Het eerste kindje dat ik fotografeerde, samen met een andere fotografe van de organisatie, was al voldragen. Ik was wel zeer zenuwachtig en wilde natuurlijk de ouders niet teleur stellen. Voor mij was het wel goed dat de ouders van de baby toen niet bij de fotoshoot wilden zijn, zo kon ik raad vragen aan mijn collega-fotografe”, zegt Lisa.

Ouders van kinderen die overlijden voor of vlak na de geboorte krijgen vanuit het ziekenhuis een ‘koesterkoffer’ van de organisatie ‘Berrefonds’. Die koffer bevat onder andere heel kleine kledingstukken en materiaal om hand- of voetafdrukjes te maken. 

Samen met de koffer krijgen de ouders ook de informatiebrochure van vzw Boven De Wolken. “Bij een oproep zijn wij steeds binnen de 24 uur paraat, maar vaak is dat natuurlijk veel sneller”, vertelt Lisa. 

“Meestal moeten we de kindjes fotograferen in het ziekenhuis, maar af en toe kan het dat het bij de begrafenisondernemer moet of bij de familie thuis. We proberen niet enkel de kindjes te fotograferen maar ook nog een familiefoto te maken. Dat is vaak erg belangrijk voor de ouders.”

Ondanks het feit dat de foto’s gratis zijn en de organisatie werkt met vrijwilligers, hebben ze voldoende werkingsgeld nodig om te kunnen blijven bestaan. Het team bestaat niet enkel uit fotografen maar ook uit een administratief team en een crea-team. 

Momenteel kan vzw Boven De Wolken blijven bestaan door acties zoals De Warmste Week. “Dit jaar zijn er wel meer dan 200 acties voor onze organisatie”, zegt Lisa.

Meer info op www.bovendewolken.be.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ann Sprengers

    mooi!