Ex-schepen Liese Bergen verkozen tot voorzitter van sp.a Herentals: “Stad op maat van iedereen blijven”

Liese Bergen aan cultuurcentrum ‘t Schaliken. Haar bemerkingen over de bouw ervan vormden de aanzet tot haar politieke carrière.
Peter Vanderveken Liese Bergen aan cultuurcentrum ‘t Schaliken. Haar bemerkingen over de bouw ervan vormden de aanzet tot haar politieke carrière.
De leden van sp.a Herentals hebben Liese Bergen, gewezen schepen van onder meer sport en financiën, verkozen tot voorzitter van de plaatselijke afdeling. Zij volgt daarmee Willy De Wachter op.

Voor de socialisten in Herentals breekt er een nieuw tijdperk aan. Na een bestuursperiode van 18 jaar is de partij nu in de oppositie beland omdat CD&V en N-VA met elkaar in zee gingen. Bij sp.a geeft Willy De Wachter nu de fakkel door aan Liese Bergen, die inmiddels 12 jaar actief is in de Herentalse politiek. Eerst als gemeenteraadslid en voorzitter van cultuurcentrum ’t Schaliken, daarna als fractieleider en ten slotte als schepen van sport, financiën, personeel en gezondheid. Daarnaast geeft ze al meer dan zestien jaar les in haar oude middelbare school Atheneum De Vesten.

“Van Willy De Wachter erf ik een goed draaiende partijwerking en een fantastisch team. Hen leiden is een taak waar ik naar uitkijk”, aldus Bergen. “Maar ik wil verder en breder kijken. Een socialist moet zich niet wegstoppen in duffe vergaderzaaltjes. Socialisme betekent voor mij het voortdurend raadplegen van de basis en aanwezig zijn in alle wijken en uithoeken van onze stad, niet alleen op plechtige recepties en fotomomenten.”

Jan Peeters, het boegbeeld van de socialisten die van 2001 tot 2017 burgemeester was, stelde destijds aan Liese Bergen de vraag om politiek actief te worden. “Ik wist dat men in Herentals een cultuurcentrum wilde bouwen en ik heb toen aan de burgemeester enkele zaken voorgelegd waaraan hij zeker moest denken. Tijdens ons gesprek zei hij: ‘je bent een jonge vrouw met goede ideeën, waarom doe je het niet zelf in plaats van mij te zeggen hoe ik het moet doen?’ Toen ben ik erover beginnen nadenken”, aldus Bergen, die niet vindt dat het pensioen van Jan Peeters ertoe heeft geleid dat de partij nu uit de boot is gevallen.

“We zijn hem heel erkentelijk voor wat hij voor ons gedaan heeft, maar binnen onze partij is er veel leven, ook na Jan Peeters. Als je ziet hoeveel stemmen bijvoorbeeld Jan Bertels en Bieke Baeten binnen halen, dan weet je dat er een sterke ploeg klaarstond. Ik geloof dat persoonlijke ambitie bij de huidige burgemeester heeft meegespeeld. Langs de andere kant kun je niet om de 9 zetels van N-VA heen en is het wel logisch dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen. Het staat wel vast dat mijn partij quasi status quo is gebleven - men heeft Jan Bertels een duidelijk mandaat gegeven en ik betreur dat we dat niet kunnen opnemen.”

Nu wordt het dus zes jaar oppositie voeren voor sp.a. Tijdens die oppositiekuur wil Bergen erover waken dat de sociale thema’s in Herentals op de agenda blijven staan. “Het moet een stad op maat van iedereen blijven, zodat iedereen blijft meetellen en niet enkel de gegoeden van de samenleving ervan profiteren.”

Een bestuursakkoord is er nog niet, maar Bergen ziet wel al enkele belangrijke punten die ze zal opvolgen. “Bij N-VA was tijdens de verkiezingscampagne een van de speerpunten de ondersteuning aan verenigingen. Ik ben van plan om af te toetsen of de verenigingen de ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben. Daarnaast staat er volgende week op de gemeenteraad een punt over golfclub Witbos, waarbij men probeert te gaan voor een oplossing zodat die club ook op termijn in Noorderwijk kan blijven in combinatie met een sporthal. We zijn altijd vragende partij geweest voor die sporthal en ook de locatie vinden we een goed idee, maar we willen ervoor zorgen dat het een laagdrempelige sporthal is waar alle verenigingen van Noorderwijk terecht kunnen en dat men het niet gaat bouwen voor de ‘lucky few’. De golfclub is ook gelegen in een heel mooi gebied - daarom willen we dat de golfclub bereikbaar is voor de mensen zodat het een plaats voor iedereen blijft.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.