Daghospitaal AZ Herentals verhuist van kelder naar eerste verdieping: dubbel zo groot en veel meer daglicht

Anny Cappaert is in haar nopjes in het nieuwe daghospitaal.
Peter Vanderveken Anny Cappaert is in haar nopjes in het nieuwe daghospitaal.
Het AZ Herentals ontvangt patiënten voor het internistisch daghospitaal voortaan in een ruimere afdeling met veel meer daglicht. Dubbel zoveel patiënten kunnen er terecht. Vroeger zat het daghospitaal op de kelderverdieping.

Het vernieuwde internistische daghospitaal, waar zowel oncologische als patiënten die nood hebben aan IV-medicatietherapie verzorgd worden, is intussen tien dagen open. Vroeger moesten de patiënten nog naar de kelderverdieping. De nieuwe afdeling is ruimer, baadt in het daglicht en is gezelliger.

Patiënten van het daghospitaal baden voortaan in daglicht tijdens hun behandeling.
Peter Vanderveken Patiënten van het daghospitaal baden voortaan in daglicht tijdens hun behandeling.

Tasje koffie

Er zijn twee zalen met in totaal 24 zetels en 6 eenpersoonskamers. Het ziekenhuis zet ook in op een huiselijke sfeer. In elke zaal is er een toog waar patiënten en begeleiders kunnen aanschuiven voor een tasje koffie en iets lekkers dat vrijwilligers geregeld zelf voorzien. Ook komt er een ruim buitenterras waar patiënten plaats kunnen nemen in een loungezetel, zelfs met hun infuus.

De administratie van de verpleegkundigen is recht tegenover de zaal, waardoor ze een goed zicht op de patiënten hebben.
Peter Vanderveken De administratie van de verpleegkundigen is recht tegenover de zaal, waardoor ze een goed zicht op de patiënten hebben.

50 plaatsen

“Het internistisch daghospitaal gaat van 12 zetels en 3 bedden naar 24 zetels en 6 bedden, wat de afdeling een capaciteit tot 50 patiënten per dag geeft”, zegt algemeen directeur Rudy Van Ballaer. “Sinds drie jaar is het aantal patiënten voor het daghospitaal aanzienlijk gestegen. Dat heeft te maken met een toename van het aantal oncologische en hematologische behandelingen, in combinatie met de veroudering van onze bevolking. Initieel was het niet de bedoeling om de capaciteit te verdubbelen, maar met het oog op de toekomst was het wel nodig.”

Voor de medewerkers is de grote verbetering dat er een speciale buizenpost voor chemobereidingen komt tussen de ziekenhuisapotheek en de afdeling. “Medewerkers moesten voortdurend over en weer lopen tussen onze afdeling en de apotheek om bereidingen op te halen. Doordat we nu over een aparte buizenpost beschikken, sparen we veel tijd uit”, vertelt hoofdverpleegkundige Riet Missoorten.

Eddy Van Looy is tevreden met de splinternieuwe afdeling. “Nooit plezant om hier te zitten maar dit maakt het draaglijker.”
Peter Vanderveken Eddy Van Looy is tevreden met de splinternieuwe afdeling. “Nooit plezant om hier te zitten maar dit maakt het draaglijker.”

Geen pintje

De patiënten zijn alvast verheugd. Eddy Van Looy (64) uit Herentals heeft de ziekte van Kahler en komt één keer per week naar het daghospitaal voor immuuntherapie. “Het is een pak luxueuzer en gezelliger om te zitten. In de kelder was het muffer, al is de verzorging altijd prima geweest. Het is natuurlijk nooit plezant om hier te zitten, maar dit maakt het toch wat draaglijker. En als het terras af is, kan je ook eens naar buiten. Ik heb al gevraagd of ze bier gaan tappen, maar dat blijkt niet het geval te zijn (lacht).”

Beste ziekenhuis

Anny Cappaert (76) uit Voortkapel was vrijdag voor de eerste keer in de nieuwe afdeling. Zij wordt om de twee maanden behandeld voor botmergkanker in het daghospitaal. “Maar ik voel me fantastisch. Ik kan me geen beter ziekenhuis inbeelden. Ik schrok deze ochtend wel. Het is hier dubbel zo groot, maar de jovialiteit van de verpleegsters is nog steeds hetzelfde. Ik ben blij dat ik ze terugzie.”

Algemeen directeur Rudy Van Ballaer.
Peter Vanderveken Algemeen directeur Rudy Van Ballaer.
Het internistische daghospitaal bevindt zich op de eerste verdieping van het nieuwe gedeelte.
Peter Vanderveken Het internistische daghospitaal bevindt zich op de eerste verdieping van het nieuwe gedeelte.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.