Cultuurtempel Chapelle stelt programma voor: “Vergelijk ons beetje met de Roma in Antwerpen”

Jo Cassiers, Jochen Van Laere en Bart Buls in de Chapelle.
Peter Vanderveken Jo Cassiers, Jochen Van Laere en Bart Buls in de Chapelle.
De komende maanden heeft De Chapelle, de nieuwste cultuurtempel van Herentals, een rijkgevuld programma in de aanbieding. Zo zal de Herentalse muzikant Bart Buls samen met Jan Hautekiet een cd live opnemen en komt Jo Cassiers zijn nieuwe band, met daarbij onder meer Faithless-drummer Andy Treacy, voorstellen.

Sinds een tweetal maanden organiseren de drie vrienden Luc Geysen, Jochen Van Laere en Erik Thijs muziek- en comedyavonden in de Chapelle, de kapel aan de voormalige speelplaats van het vroegere Instituut van de Voorzienigheid. Met hun cultuurtempel willen ze een duidelijk andere weg inslaan dan de normale cultuurcentra. “Daar heb je gewoon stoelen naast elkaar, terwijl je bij ons salonnetjes en tafels hebt. De zaal straalt een beetje de sfeer van de jaren ‘70 uit. Ik vergelijk het regelmatig met de Roma in Antwerpen, maar dan kleiner”, zegt Jochen Van Laere. “Bij ons is de beleving van het concert helemaal anders, intiemer. Al is het niet de bedoeling afbreuk te doen aan cultuurcentra, wij willen enkel een aanvullende factor zijn in de concertbeleving.”

In mei staan er alvast twee bijzondere optredens op het programma. Op 1 mei is de Herentalse muzikant Bart Buls te gast. Samen met Jan Hautekiet zal hij live een cd opnemen. “Voor dat tikkeltje extra komen er bij bepaalde nummers nog twee andere muzikanten op het podium. Andres Liefsoens, een jazzmuzikant uit Herentals, zal spelen op zijn vibrafoon en marimba en ook de bekende gitarist David Piedfort zal eraan meewerken. Het leuke aan de live-opname is dat de interactie met het publiek en de sfeer in de zaal mee op de plaat zullen staan.”

Een tweetal weken later, op 18 mei, zal Jo Cassiers zijn nieuwste band voorstellen. Tot de band behoort onder meer Andy Treacy, drummer bij de Britse band Faithless. “Jo heeft al met vele groten der aarde meegespeeld, maar treedt nu zelf op de voorgrond”, gaat Jochen Van Laere verder. “Zij zullen niet alleen komen, want ze nemen bijvoorbeeld ook twee backing vocals, een pianist en bassisten mee.”

Ook nadien is het programma van de Chapelle goed gevuld. In juni zullen bijvoorbeeld Raymond van het Groenewoud, comedian Thomas Smith en Jan de Bruijn present tekenen. Nog tot eind oktober kunnen de drie organisatoren gebruik maken van de Chapelle, daarna is het afwachten wat de projectontwikkelaar van plan is met het pand. “De site wordt ontwikkeld voor een groot woonproject. De Chapelle blijft behouden, maar in welke hoedanigheid weet ik zelf niet. Dat zal de toekomst uitwijzen. Momenteel spitsen we ons toe op oktober en daarna zien we wel wat er gebeurt. Misschien komen er ook nog andere projecten op ons pad. Dit is in ieder geval heel leuk om te doen en smaakt zeker naar meer.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.