Brouwerij Leysen beleeft recordjaar

PRODUCENT BASKWADDER KIJKT UIT NAAR GROTERE LOCATIE

Jorge Leysen bij de nieuwe bottellijn in de garage.
Vanderveken Jorge Leysen bij de nieuwe bottellijn in de garage.
Brouwerij Leysen is bezig aan een topjaar. Dit jaar zijn al een 60.000 flesjes gevuld, wat een verdubbeling is tegenover 2016. De hobbybrouwerij pakt nu uit met een nieuwe bottelmachine én de uitbreiding van het proeflokaal. "We kunnen hier nog wel een jaartje blijven zitten, maar stilaan zullen we moeten uitkijken naar een nieuwe locatie."

Het succesverhaal van brouwerij Leysen in de Meivuurstraat blijft maar duren. Jorge Leysen startte al in 2000 met brouwen, maar pas twee jaar geleden richtte hij officieel de Brouwerij Leysen op. Baskwadder blond, dubbel en tripel worden op regelmatige basis gebrouwen, net als een winter- en een zomerbier en af en toe eens een bier voor derden.


Stilaan bereikt de productie van de brouwerij haar limiet. "Vorig jaar zaten we aan 10.000 liter. Dat zal dit jaar waarschijnlijk een 20.000 liter worden", vertelt een trotse Jorge Leysen. "We zullen dan een 60.000 flesjes gebotteld hebben."


Bij de bottelarij knelt het schoentje voor de brouwerij. Brouwen is één ding: je moet alles nog op vat of in de fles krijgen. "Daarom hebben we maar doorgebeten en hebben we een eigen afvullijn aangekocht", vertelt Jorge. "Het voordeel is dat we nu in enkele uren kunnen doen wat we daarvoor in een hele dag deden. Het etiketteren gebeurt voorlopig nog niet op diezelfde machine, maar dat is de volgende stap (lacht). Omdat we nu sneller kunnen werken, kunnen we weer iets meer brouwen. Onze Baskwadder blond, dubbel en tripel zijn overigens op aanvraag ook op vat te koop. Het zijn wegwerpvaten van 20 liter die op iedere koppeling in een café passen. Deze vaatjes zijn er gekomen op vraag van de lokale horeca. Ook de vraag naar bieren voor derden stijgt. Zo hebben dit jaar de bieren ' t Schuurke, Ravels Donker en De Amber 30 gebrouwen. En vandaag zijn er nog drie bieren voor derden in ontwikkeling."

Jorge in het nieuwe proeflokaal, een veranda in de tuin.
Vanderveken Jorge in het nieuwe proeflokaal, een veranda in de tuin.

Kelder en garage

De hobbybrouwerij van Jorge bevindt zich in de kelder van de woning en de garage is deels ingepalmd als stockageruimte. Intussen zijn heel wat bakken en vaten verhuisd naar een opslagplaats in Noorderwijk.

Proeflokaal groter

Een van de paradepaardjes bevindt zich achteraan in de tuin. Het kleine proeflokaaltje is fors uitgebreid. "We hebben alles wat herschikt en een serieuze veranda bijgebouwd", vertelt Jorge fier. "Zo kunnen we grotere groepen ontvangen. Voor ons als hobbybrouwerij is dat wel belangrijk. De eerste reacties zijn positief. We hebben zelfs al groepen uit Arnhem (Nederland) en Southampton (Engeland) mogen ontvangen. Ze kwamen al met redelijk wat animo binnen en zijn nog met wat meer animo na uren weer vertrokken."


Aan het verhaal van brouwerij Leysen lijkt in de Meivuurstraat stilaan een einde te komen. "De ruimte is er inderdaad beperkt. Een deel van de opslag hebben we al moeten verhuizen. Door de investeringen kunnen we nu nog wel even verder, maar in de brouwerij zelf bijvoorbeeld zitten we aan de limiet. Grotere ketels plaatsen, gaat niet door plaatsgebrek. Stilaan zullen we knopen moeten doorhakken. Het liefst blijven we in de buurt."

Officieel twee jaar

Op 9 december vindt de jaarlijkse opendeurdag van de brouwerij plaats. Die dag bestaat de brouwerij officieel twee jaar en dat wordt gevierd. De toegang is gratis en er zijn doorlopend rondleidingen gepland. Ook de nieuwe Baskwadder winter kan er geproefd worden.