Bijna alle patiënten krijgen behandeling in Kempens ziekenhuis

Bijna alle patiënten uit onze regio moeten op termijn in één van de vier Kempense ziekenhuizen behandeld kunnen worden. Die hebben daarvoor het Kempens Ziekenhuisnetwerk opgericht. Ze bekijken samen de aankoop van een PET-scan om sneller tumoren en uitzaaiingen op te sporen.

Gisteren kwamen de voorzitters van het AZ Turnhout, AZ Herentals, Sint-Dimpna Ziekenhuis Geel en Heilig Hartziekenhuis Mol samen om een intentieverklaring voor een samenwerking te ondertekenen. Het gaat niet om een fusie. Nu vormen ze samen officieel het Kempens Ziekenhuisnetwerk. "Sinds 2013 werken we nu al structureel samen. Om de zes weken komen we sindsdien bij elkaar. Door onze expertise op elkaar af te stemmen, kan de patiënt genieten van gespecialiseerde, kwalitatieve en betaalbare zorg dicht bij huis", zegt Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van Algemeen Ziekenhuis Turnhout. "Zo baten we sinds augustus 2015 samen het Kempens Hartcentrum in Turnhout uit. We hebben bovendien twee Centra voor Collectieve Autodialyse (CAD) opgericht in Mol en Geel. Patiënten merken nu al dat ze meer in hun eigen regio geholpen kunnen worden en dat gaan we versterken. Zo kunnen we de lasten en lusten verdelen."

Uitzonderingen

De Kempen telt een 450.000 tot 500.000 patiënten. "In Turnhout kunnen we nu al een stamceltransplantatie uitvoeren en acute leukemie behandelen. We gaan nu samen bekijken of we een acute leukemiebehandeling ook in Geel kunnen uitvoeren. Er blijven uitzonderingen, bijvoorbeeld speciale kankers bij kinderen. In zulke gevallen sturen we de patiënten naar Leuven, bijvoorbeeld", vervolgt Leysen.


Voor een PET-scan, die sneller kwaadaardige tumoren en uitzaaiingen opspoort, moeten patiënten nu nog naar Leuven of Antwerpen. "Waar die PET-scan zal komen, als we de nodige erkenning hebben gekregen, zijn we nog volop aan het bekijken", blikt Jo Leysen van AZ Turnhout vooruit. (JOBG)