AZ Herentals geeft inkijk in epileptisch brein

In het AZ Herentals kon je een virtuele reis in een epileptisch brein maken.
Peter Vanderveken In het AZ Herentals kon je een virtuele reis in een epileptisch brein maken.
In het AZ Sint-Elisabeth Herentals kon je maandag in een epileptisch brein duiken. Met een virtual realitybril ervoer je zelf wat de ziekte met de hersenen doet.

Naast migraine is epilepsie de meest voorkomende neurologische aandoening. Bij het grote publiek is de ziekte nog relatief onbekend.

“Bij patiënten met epilepsie ontstaat een abnormale reactie in de hersenen, waardoor er ongewenste effecten ontstaan”, zegt neuroloog Rishi Panday. “Enkele gevolgen zijn bewustzijnsverlies en schokken.”

Epilepsie is een gevaarlijke ziekte waarbij het sterfterisico 30% groter is dan bij een gezonde mens. Ondertussen zijn er steeds betere medicijnen op de markt om de ziekte onder controle te houden zonder nevenwerkingen.

“Een epileptische aanval is moeilijk op te sporen”, zegt Panday. “Bij onderzoek binnen de 12 uur na de aanval is de kans om een afwijking in de hersenen te zien tweemaal zo groot als anders. De ziekte kan een grote impact hebben op de patiënt, van een langdurige arbeidsongeschiktheid tot psychosociale invloeden.”

Via een virtual realitybril kon je maandag - Internationale Epilspsiedag - een reis maken door de hersenen terwijl die een epileptische aanval meemaken. 

“Ik heb zelf al acht jaar zware epilepsie”, zegt Dominique Verheyen. “Op het filmpje zie je hoe er zich een ‘kortsluiting’ in de hersenen voordoet, waarna het scherm zwart wordt. je hoort ook een vreemd geluid, net zoals bij een aanval hoor je veel geluiden onverstaanbaar door elkaar. Als patiënt kan ik zeggen, dat is zeer realistich.”

Epihunter ontwikkelde een betaalbaar en handige tool om epilepsie-aanvallen op te sporen.
Peter Vanderveken Epihunter ontwikkelde een betaalbaar en handige tool om epilepsie-aanvallen op te sporen.

Om de kleinere, bijna onzichtbare epilepsie-aanvallen in beeld te brengen ontwikkelde softwareontwikkelaar Epihunter een handige tool die de hersenactiviteit kan registreren. De aanzet hiervoor was Daan, de zoon van de CEO van Epihunter, Tim Buckinx.

“Nadat zijn zoon vroeg om iets te ontwikkelen om zijn kleine aanvallen zichtbaar te maken ging Tim Buckinx van start met het ontwerp van software met een koptelefoon”, zegt Hogne Ulla, community manager van Epihunter. 

“Via de sensoren vooraan kan de hersenactiviteit gemeten worden. Een app die op de smartphone geïnstalleerd kan worden kan de activiteit dan registreren.”

Het onderzoek bij de neuroloog verloopt voor de meeste patiënten dan ook beter met de app, omdat de aanvallen makkelijker geregistreerd worden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.