Auditeur Raad van State adviseert om klachten tegen N-VA te verwerpen

Illustratiebeeld.
Vanderveken Illustratiebeeld.
De auditeur van de Raad van State heeft het advies gegeven om de klachten van Groen, Herentals Anders, sp.a en Open Vld-HNM tegen N-VA te verwerpen. “Wij wachten nu de uitspraak door de Raad van State af”, klinkt het bij N-VA.

De Herentalse partijen Groen, Herentals-Anders, sp.a en Open Vld-HNM trokken in december naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen omdat ze meenden dat er onregelmatigheden waren geslopen in de verkiezingsuitgaven van N-VA. Die Raad sprak N-VA in januari over de hele lijn vrij, waarop de vier partijen in beroep gingen bij de Raad van State. De auditeur van de Raad van State heeft nu het advies gegeven om de klachten te verwerpen, het ingediende beroep af te wijzen en de verkiezingen in Herentals geldig te verklaren.

“Wij hebben van bij de start gezegd dat wij helemaal niets verkeerd hebben gedaan tijdens de campagne en dat we deze lasterlijke beschuldigingen punt per punt zouden weerleggen. De auditeur die de klachten uitgebreid heeft onderzocht en nu advies moet uitbrengen volgt alvast onze argumenten over de hele lijn”, zegt N-VA-voorzitter Arnout De Cuyper. “Dit is een gezaghebbend advies dat ons zeer hoopvol stemt. Wij wachten nu de uitspraak door de Raad van State af.”

Peter Verpoorten (Groen) was nog niet op de hoogte van het advies van de auditeur. “We zullen bekijken of we dat advies correct vinden. We hebben altijd gevraagd om grondig onderzoek te voeren, maar daarvan hebben we tot nu toe nog niets gezien”, aldus Verpoorten. “Al bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen betwistte N-VA enkele zaken niet, maar gaf men er een draai aan. Een hele hoop beweringen werd door de Raad zomaar aangenomen, terwijl we vinden dat je dat moet kunnen bewijzen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.