29 Kempense burgemeesters tekenen voor een beter klimaat

De burgemeesters bij enkele toekomststoelen.
Peter Vanderveken De burgemeesters bij enkele toekomststoelen.
29 Kempense burgemeesters ondertekenden vrijdag op campus Ieperstraat van kOsh in Herentals het nieuwe streekproject Kempen2030, met als doel 40% CO2 besparen tegen 2030 en inzetten op klimaatadaptatie. De burgemeesters ontvingen meteen ook een ‘toekomststoel’, die versierd is met de wensen voor een beter klimaat, uit handen van de kinderklimaatambassadeur van hun gemeente.

Het project Kempen2030 heeft de ambitie om van de Kempen een klimaatvriendelijke regio te maken. Concreet is er de doelstelling om tegen 2030 40% CO2 te besparen en in te zetten op klimaatadaptatie. De uiteindelijke doelstelling is om tegen 2050 een klimaatneutrale Kempen te hebben. “We zijn heel blij dat alle 29 Kempense gemeenten zich vandaag opnieuw engageren voor het voeren van een ambitieus energie- en klimaatbeleid. IOK wil, samen met een strategisch partnerschap, de gemeenten hierin ondersteunen”, aldus Johan Leysen (CD&V), voorzitter van intercommunale IOK en burgemeester van Balen.

Kinderklimaatambassadeur Robbe Van Vugt uit Vorselaar overhandigt de toekomststoel aan burgemeester Gilles Bultinck.
Peter Vanderveken Kinderklimaatambassadeur Robbe Van Vugt uit Vorselaar overhandigt de toekomststoel aan burgemeester Gilles Bultinck.

Op het evenement ontvingen de 29 Kempense burgemeesters ook een ‘toekomststoel’ van de Kempense kinderklimaatambassadeurs. Kinderen uit alle 29 Kempense gemeenten verzamelden de afgelopen maanden voor de Kempense kinderklimaattops. Iedere gemeente vaardigde één kinderklimaatambassadeur af. Onder begeleiding van Good Planet Belgium brainstormden ze over hoe er van de Kempen een klimaatvriendelijke regio kan gemaakt worden. “Om de boodschap die ze formuleerden voor een beter klimaat kracht bij te zetten, versierden ze een ‘toekomststoel’. Dat is een stoel die de stem van de toekomstige generatie vertegenwoordigt. Hij moet een plek krijgen aan de beslissingstafel. Zo worden de beleidsmakers eraan herinnerd dat ze bij al hun beslissingen rekening moeten houden met de stem van de toekomstige generatie en dus een klimaatvriendelijk beleid moeten voeren”, aldus Katleen Mertens, communicatieverantwoordelijke van IOK.

De burgemeesters ondertekenen het charter.
Peter Vanderveken De burgemeesters ondertekenen het charter.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • FRANS DANCKERS

    Eerst beginnen met de verkeer op mekaar af te stemmen, hier omleiding daar omleiding .Het gevolg een echt doolhof in de gemeenten, files. Daar verbied men het zwaar verkeer en duwt het in een andere gemeente, dat ze daar eens voor gaan samen zitten.

  • Lia Schuijt

    Daar krijgen ze natuurlijk weer geld voor. Zorgen voor een goed beleid ivm afval ophaling. Laat men 4 x per jaar gratis restafval brengen naar het containerpark daarna betalend. Dan zijn we misschien verlost van het zwerfafval. We sorteren ons kapot maar betalen de hoofdprijs. Doe daar ook wat aan! Belonen ipv straffen voor het scheiden van afval. Zorg voor een goed verkeersbeleid. Stoplichten veroorzaken uitlaatgassen weet u nog.

  • walter dierckx

    En was de turnhoutse burgemeester er ook bij. Dan moeten ze overal in turnhout zorgen dat het verkeer vlot verloopt want als je nu naar de andere kant van turnhout moet ben je veeeel langer onderweg dan vroeger en dat is zeker niet goed voor het milieu. Maar ja onze groene schepen van mobiliteit moet ook al is met de wagen door turnhout rijden in plaats van met zijn fiets. Het verkeer Turnhout is een echte doolhof.