"Zet je mondmasker maar op"

AFGEDANKTE, VERVUILENDE BUSSEN UIT ANTWERPEN VANAF VANDAAG IN KEMPEN

Jan Bertels (tweede van links) en David Geerts (tweede van rechts), samen met nog enkele actievoerders van sp.a.
Maria de la Cruz Jan Bertels (tweede van links) en David Geerts (tweede van rechts), samen met nog enkele actievoerders van sp.a.
"Zet je mondmaskers maar op, want je zal ze nodig hebben voor die rommelbussen!" Parlementslid Jan Bertels (sp.a) spreekt klare taal. De toekomstige burgemeester hield gisteren een protestactie tegen tien bussen van De Lijn. Die mogen vanaf vandaag niet meer binnen in Antwerpen wegens 'te vervuilend', maar rijden nu wél in de Kempen rond. "Het is slechts tijdelijk", sust men bij De Lijn.

Op de Grote Markt in Herentals kregen busreizigers gisterochtend allemaal een mondmasker toegestopt. Met die symbolische stunt zeggen parlementsleden Jan Bertels (sp.a) - over anderhalve maand de nieuwe burgemeester van Herentals - en David Geerts (sp.a) 'neen' tegen de tien 'Euronorm 2-bussen' van De Lijn, die vanaf vandaag in de Kempen rondtoeren. "Dat ze in Antwerpen schone lucht willen en de vervuilende bussen willen bannen, dat is oké. Maar waarom moeten de Kempen daarvoor opdraaien? Waarom zijn wij minder? Dat kan écht niet, wij zijn niet de vuilnisbak van Vlaanderen. Als je twee kinderen hebt, geef je toch ook niet aan het ene nieuw speelgoed en aan het ander afgedankte rommel?", spreekt Jan Bertels harde taal. "Bovendien is het niet alleen een kwestie van lucht en principe, ook het comfort voor de busreizigers en chauffeurs verlaagt. Die bussen dateren uit 1999. Ze maken veel lawaai én hebben een hogere opstap."


Toch verschillen de bussen volgens vervoersmaatschappij De Lijn weinig van hun moderne variant. "Er zitten roetfilters op die bussen", zegt woordvoerster Astrid Hulhoven. "Bovendien gaan die bussen ook niet hele dagen rijden. We zetten ze in als reservebussen. Voor de Kempen gaat het om tien voertuigen, die zo als reserve gebruikt worden. Bovendien is het slechts tijdelijk. Vanaf maart komen de allernieuwste bussen op de markt. Voor de provincie Antwerpen komen er zo'n 46 nieuwe bij. Nog voor het einde van dit jaar zullen alle nieuwe bussen in gebruik zijn." Wanneer de bussen in de Kempen precies vervangen worden, is nog niet duidelijk. "De oudste bussen worden alleszins eerst vervangen", aldus De Lijn-woordvoerster.


Federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals vindt de actie van Jan Bertels en David Geerts 'vreemd'. "Vlaanderen heeft nog nooit zoveel geïnvesteerd in nieuw rollend materieel voor De Lijn - van 190 naar 230 miljoen euro. Nog dit jaar worden de nieuwste modellen, de zogenaamde 'Euronorm 6-bussen', in onze regio uitgerold en dat betekent een forse vooruitgang tegenover de bussen die vandaag rondrijden. In de loop van dit jaar zullen onze Kempense busreizigers dus een pak beter af zijn dan nu. De bussen die nu komen, zijn er slechts tijdelijk. De bang- en stemmingmakerij dat alle 'rommelbussen' voorgoed naar de Kempen zouden komen en op onze regio worden geconcentreerd, klopt niet", zegt Van Camp.

Jan Bertels deelt stofmaskers uit aan de busreizigers.
Maria de la Cruz Jan Bertels deelt stofmaskers uit aan de busreizigers.

"Eerst zien, dan geloven"

Jan Bertels betwist niet dat De Lijn investeert: "Maar waarom hebben ze ons het 'goede nieuws' dan niet een maand eerder verteld? Plots kwam toen boven water dat er oude busmodellen naar de Kempen zouden komen. Vanaf het moment dat er protest opdook, werden we gesust dat het slechts tijdelijk zou zijn. Ik geloof er niks van. Eerst zien, dan geloven."


De Lijn geeft toe dat er fout gecommuniceerd is. Woordvoerster Astrid Hulhoven: "Het is jammer dat er zo geprotesteerd wordt, maar we begrijpen dat de communicatie rond het plan beter had moeten verlopen. We nemen de schuld daarvan volledig op ons."