"Bij ons geen witte lijnen op de weg"

VLUCHTELINGEN KRIJGEN VERKEERSLES VAN AGENTEN

Een politieagent van zone Neteland laat de vluchtelingen veilig over het kruispunt fietsen in het verkeerspark.
Maria de La Cruz Een politieagent van zone Neteland laat de vluchtelingen veilig over het kruispunt fietsen in het verkeerspark.
Een veertigtal vluchtelingen krijgt deze week verkeersles in Herentals. De agenten van de zone Neteland leren hen de verkeersregels, want sommigen kennen zelfs geen fiets- of voetpad. "In Syrië staan er geen witte lijnen op de weg en hier in België staat het helemaal vol. Op den duur weet je niet meer waar je moet fietsen", lacht Tallad Mulamad (37).

Een Afghaan die niet op het fietspad, maar tussen de auto's midden op de weg rijdt? Of een Syriër die overal zijn voorrang neemt? Met zo'n situaties wil de lokale politiezone Neteland komaf maken. "Het is logisch dat vluchtelingen onze verkeersregels niet kennen en daarom maar doen wat zij denken dat hoort. Gelukkig zijn er bij mijn weten nog geen ongevallen gebeurd", zegt Mieke Rome, verkeersconsulent bij de politiezone Neteland. "Bij het OCMW van Herentals kregen ze de voorbije tijd heel wat vragen binnen over hoe onze verkeersregels in elkaar zitten. Het was voor de mensen allemaal te onduidelijk en dat is begrijpelijk. Je hebt verschillende fietspaden, met een bord of belijning, en dan heb je ook nog eens fietssuggestiestroken. Bovendien zijn er ook nog eens verschillen in het verlenen van voorrang. Voor de gewone burgers is het al niet simpel, maar voor asielzoekers is het helemaal een kluwen." De politie geeft vluchtelingen daarom les over hun rol als fietser en voetganger in het verkeer.


Gisteren kwam een eerste groep vluchtelingen aan de beurt. Zij wonen op dit moment in Herentals. Vrijdag volgt een tweede groep van vluchtelingen uit Olen, Vorselaar en Herenthout. Tijdens een theorieles maakten de deelnemers kennis met de regels, nadien mochten ze alles toepassen in de praktijk.

Abdul Wahid (43) en zijn kinderen Nizar (9) en Parisa (11) uit Afghanistan.
Maria De La Cruz Abdul Wahid (43) en zijn kinderen Nizar (9) en Parisa (11) uit Afghanistan.

Zebrapad

Zowel op de fiets als te voet werden ze op het verkeerspark in het Netepark van Herentals met verschillende verkeerssituaties geconfronteerd. Oversteken aan een zebrapad bijvoorbeeld: stap van je fiets, kijk eerst links, dan rechts en steek dan pas over. Sommigen waren te enthousiast en staken al fietsend het zebrapad over. "Afstappen vooraleer je oversteekt, want anders ben je jouw voorrang als fietser kwijt", roept Mieke Rome een leerling toe. "Het is allemaal niet simpel hier met die lijnen op de weg", zegt Tallad Mulamad (37) uit Syrië. "Ik ben 18 jaar buschauffeur geweest in Syrië en ken het verkeersreglement van buiten, maar bij ons is alles veel chaotischer. In Syrië hebben we geen lijnen op de weg, waardoor je overal kan fietsen. Hier staat het vol met witte lijnen. Op den duur weet je niet meer waar je moet fietsen", lacht Tallad.


Volgens Abdul Wahid (43) en zijn kinderen Nizar (9) en Parisa (11) uit Afghanistan, is het verkeer hier zelfs zo moeilijk dat ze nog niet met de fiets naar school dùrven. "We zijn nu vier maanden in Herentals, maar mijn kinderen gaan dagelijks te voet naar school, omdat het voetpad het enige is dat wij hier kennen. Mijn kinderen hebben wel allebei een fiets, maar omdat we de regels niet kennen, willen we ongevallen vermijden", zegt Abdul. Daar komt na de paasvakantie verandering in. "Nu we deze verkeersles gekregen hebben, weten we wel waar de fietsers thuishoren in het verkeer. Maandag gaan we proberen al fietsend op school te geraken. Ik blijf wel te voet met hen meegaan, want ik kan nog niet fietsen", lacht de vader.

Mohamad Saad (7) uit Irak: "Al een paar keer gevallen".
Maria De La Cruz Mohamad Saad (7) uit Irak: "Al een paar keer gevallen".

Meisjesfiets

Anderen zijn dan weer wel snel weg met de lessen. "Het gaat echt heel goed. Ik begrijp alle regels en ik zal ze ook toepassen. Het enige dat ik nog niet kende, was een zebrapad. Nu weet ik dat ik moet vertragen als ik aan een zebrapad kom", zegt Maslah Hassan (17) uit Somalië.


Ook de kleine Mohamad Saad (7) uit Irak leert snel. "Ik heb geleerd dat ik heel goed naar links en rechts moet kijken vooraleer ik de straat mag oversteken met mijn fiets. Ik weet nu ook aan welke kant van de weg ik moet fietsen", zegt hij trots. "Ik ben al wel een paar keer gevallen, maar dat komt door deze fiets. Ik vind hem echt niet mooi!", toont Mohamad ons de 'meisjesfiets' die hij mocht gebruiken tijdens de les.