SodaStream ontploft in gezicht

VROUW HOUDT ER BLOEDNEUS EN HOOFDPIJN AAN OVER

De SodaStream van Ilse uit Herent mag ze gratis terugsturen. Een nieuw toestel wil ze niet.
Foto Vertommen De SodaStream van Ilse uit Herent mag ze gratis terugsturen. Een nieuw toestel wil ze niet.
Een 45-jarige vrouw uit Herent schrok zich te pletter toen haar SodaStream-toestel ineens explodeerde. Ze wilde net wat bruiswater maken.

Ze hield er een bloedneus en flink wat hoofdpijn aan over. "Net alsof er een bom ontplofte", vertelt de moeder van twee verbouwereerd. De Nederlandse fabrikant gaat het apparaat onderzoeken. "We hebben het toestel al zeker vijf jaar maar het stond al die tijd in de kast. Vorig jaar hebben we het eigenlijk pas in gebruik genomen", begint Ilse te vertellen.

Ze wou op zondagavond in het bijzijn van haar kinderen nog wat bruiswater maken met water van de kraan. "Ik had de capsule nog maar een keer moeten vervangen. Dan heb ik er twee keer op geduwd, wat normaal is. Je mag er tot drie keer op duwen. Ineens ontplofte het toestel. Het deksel kwam los en enkele vijzen en onderdeeltjes vlogen in mijn gezicht. Net een bom. Mijn bril heeft me gered", zegt Ilse, die er een lichte bloedneus aan overhield en heel wat hoofdpijn.

"Ik heb zelfs een paar keer moeten overgeven. Nog nooit heb ik zoveel pijnstillers genomen. Op het werk maandag hield ik het niet meer. Mijn gezicht voelde heel gezwollen aan, maar er was niets aan te zien. Ik voelde me slechter dan ik eruitzag", beschrijft de mama uit Herent. "Ik zou niet weten wat ik fout heb gedaan." Ilse wil vooral andere mensen waarschuwen zodat niemand anders hetzelfde hoeft mee te maken.

Drukdefect

Bij de Nederlandse fabrikant nemen ze het voorval heel serieus. "Het is niet iets wat wij als normaal beschouwen. Zo'n geval hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Kristel Dieden van SodaStream.


"Ik had wel begrepen dat ze zelf een nieuwe cilinder had aangekocht en de flessen in de vaatwasser had gestoken. Nochtans staat op onze flessen duidelijk aangegeven dat dat verboden is. Door de hoge temperatuur in de vaat treedt er vervorming op waardoor de druk waarschijnlijk niet goed kon circuleren en op een andere manier naar buiten moest. We hebben al vaker gehad dat flessen die te heet zijn gewassen met een drukdefect binnenkomen. Daarom dat ik in die richting denk. Onze kwaliteitsafdeling op het hoofdkantoor zal het onderzoeken en er uitsluitsel over geven. Ilse mag het toestel alleszins gratis terugsturen en ze mag een nieuw apparaat verwachten", aldus Dieden van SodaStream. Daar staat Ilse voorlopig niet voor te springen. "Dat is ook niet mijn bedoeling. Ik heb er ook even genoeg van. Sindsdien heb ik ook geen spuitwater meer gedronken."