Na 40 jaar succesvoller dan ooit

VADER EN ZOON KIJKEN UIT NAAR HUN 5.000STE WERF

Bruno en Hugo, vader en zoon van de firma Athos beginnen aan hun 5.000ste werf.
Foto Vertommen Bruno en Hugo, vader en zoon van de firma Athos beginnen aan hun 5.000ste werf.
Hugo Jacobs (68) en zijn zoon Bruno (34) zijn een unicum te noemen in de wereld van de gevelrenovatie. Na meer dan 40 jaar stevent het familiebedrijfje Athos Brabant af op zijn 5.000ste werf.

Meer dan 40 jaar geleden stapte de nu 68-jarige Hugo Jacobs mee in het bedrijfje van zijn schoonbroer. Gevelreiniging stond nog maar in zijn kinderschoenen in de bouwsector, maar door constant mee te evolueren met de nieuwe normen, bouwde hij al snel de nodige expertise op. "Athos was oorspronkelijk een Duitse firma en mijn schoonbroer begon in het begin alleen met vochtbestrijding", legt Hugo uit.

Uitbreiden

"Eerst was ik vertegenwoordiger, maar toen ik via de krant had vernomen dat ze op zoek waren om uit te breiden in Vlaanderen, twijfelde ik niet lang om mijn eigen bedrijf op te richten. In het begin zorgden we alleen voor de bestrijding van opstijgend vocht, maar dat evolueerde al snel naar het isoleren van kelders en muren. Uit ondervinding zagen we dat de problemen vaak elders lagen en zijn we ons beginnen specialiseren in gevelrenovaties en sierpleister. Dat doen we vandaag de dag nog altijd, want wie niet mee wil evolueren met de huidige regelgeving is gedoemd om achterop te lopen en uiteindelijk kopje onder te gaan."


Vader Hugo Jacobs is een vat vol ervaring, maar aanvankelijk leek de opvolging voor Athos Brabant niet echt verzekerd. "Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet de minste plannen had om mee te stappen in het bedrijf van mijn vader. Ik had zelfs een gloednieuw kostuum gekocht om te gaan solliciteren", aldus Bruno.

Lange weg

"Moest Bruno in 2011 geen 'ja' hebben gezegd, was ik er waarschijnlijk mee gestopt, maar ondertussen zitten we aan onze 5.000ste werf", zegt vader Hugo. "Wij zijn het enige bedrijf in ons land dat de producten mag aankopen en ook nog eens in eigen beheer mag uitvoeren. We hebben natuurlijk een lange weg afgelegd en met vallen en opstaan onze eigen werkwijze ontwikkeld, maar het harde werken loont. Ik denk trouwens dat daarom veel bouwbedrijfjes over kop gaan, omdat het vaak moeilijk is om goede werkkrachten te vinden. Ondertussen hebben we onszelf zo'n positie aangemeten dat we kunnen discussiëren met de grote spelers in de markt. Door zowel een Europese en Belgische vergunning aan te vragen, is onze werkwijze officieel erkend en kunnen we meepraten over de normen en de prijszetting. Dat is belangrijk voor de toekomst van een klein bedrijfje zoals het onze."

Anekdotes

De kaap van de 5000ste werf is dus bijna bereikt en dat betekent dat er doorheen de jaren een pak anekdotes zijn gepasseerd. "Een tiental jaar geleden waren we de gevel aan het renoveren van café Artmania (nu café Rodins, red.) op de Oude Markt in Leuven. Het stormde toen zo hevig als afgelopen weekend en onze stelling moet vlak voor het middaguur volledig zijn omgewaaid. Het gevaarte viel gelukkig maar op een drietal wagens, waaronder een Porsche, want toen mochten er nog auto's op de Oude Markt staan. Hadden de leerlingen van HDC nog middagpauze dan waren er heel wat slachtoffers gevallen. Onze stiel is dus zeker niet zonder gevaar, maar we blijven het graag doen. Dromen van een 10.000ste werf? Waarom niet! Zolang onze zaak maar solide blijft."