Koppel folterde dementerende moeder

WERBROUCK EN EYLETTEN BESCHULDIGD VAN MOORD EN MISHANDELING

Beschuldigden Myriam Werbrouck en Freddy Eyletten spreken met hun advocaten.
Foto Vertommen Beschuldigden Myriam Werbrouck en Freddy Eyletten spreken met hun advocaten.
Met de samenstelling van de jury is in het Leuvense assisenhof het proces tegen het ex-koppel Myriam Werbrouck (56) uit Herent en Freddy Eyletten (51) uit Tienen van start gegaan. De twee staan terecht omdat ze hun 80-jarige hulpbehoevende (schoon)moeder mishandelden en uiteindelijk wurgden.

Vijf jaar na hun huwelijk in 2005 gingen Werbrouck (56) en Freddy Eyletten (51) samenwonen bij de 80-jarige moeder van Werbrouck, Luciana Vandenbroeck, langs de Mechelsesteenweg in Herent. Dat deden ze uit financiële noodzaak. Maar in december 2011 kwam er al een einde aan hun relatie. Eyletten kwam nog wel dagelijks over de vloer maar noch de dochter, noch de ex-schoonzoon konden om met de dementie en de ouderdomsverschijnselen van de bejaarde vrouw. Toch werden thuisverplegers op brutale wijze de deur gewezen.


In de dagen en weken voor haar dood werd het slachtoffer regelmatig mishandeld. De vrouw verbleef op een klein kamertje, geïsoleerd van de buitenwereld, zonder radio of televisie, volledig afhankelijk van haar dochter en ex-schoonzoon. Ze bonden haar op bed vast met riemen omdat ze 'onhandelbaar' was, plakten haar mond dicht met tape om braken en bijten te vermijden, trokken aan haar oren of haar haren als ze niet luisterde of sloegen haar in het gezicht of op het lichaam. Het pensioen van de vrouw ging volledig op aan het levensonderhoud van de drie. Maar voor haar dood was het al weken geleden dat Luciana nog een warme maaltijd van haar dochter had gekregen. Meestal kreeg ze cola, al dan niet met een kalmeerpil erin vermengd, of een boterham met confituur of yoghurt. Toen de hulpdiensten haar vonden, woog de vrouw amper 35 kilo en vertoonde ze uitdrogingsverschijnselen.

Bij de keel grijpen

Op 9 augustus 2012 liep de toestand helemaal uit de hand. De dochter begon haar moeder die avond zo hard te slaan dat ze haar ribben hoorde kraken, enkel "omdat ze ambetant deed". Ook haar ex greep de oude dame bij de keel en schudde haar door elkaar. Luciana Vandenbroeck was bewusteloos maar een dokter wilde de dochter niet bellen. Het koppel gaf haar nog een kalmeerpil en bond haar vast met kralen en tape. De volgende ochtend stelden ze vast dat hun moeder overleden was. Eyletten gaf toe dat hij haar 's nachts, met medeweten van de dochter, gewurgd had uit medelijden.

Zeven vrouwen

De twee vijftigers staan nu terecht voor het hof van assisen voor de moord op en mishandeling van hun (schoon)moeder. Een dikke twee uur was er nodig om de zeven vrouwen en vijf mannen te kiezen die over de schuld of onschuld van de twee vijftigers moeten oordelen. Maandag gaat het proces van start en geschat wordt dat het zo'n vijf tot zes werkdagen zal duren. Ten laatste op 8 juni zal het koppel zijn straf kennen.