Diane moet iedereen zelf bellen voor begrafenis vader: “Schandalig dat rouwbrieven geen voorrang krijgen na staking”

Diane met haar overleden vader Germain Ackermans.
Vertommen Diane met haar overleden vader Germain Ackermans.
Diane Ackermans neemt nu vrijdag bij Begrafenissen Pues in Herent afscheid van haar vader Germain maar kwam woensdag tot de vaststelling dat de rouwbrieven nog niet zijn aangekomen. “We hadden de plechtigheid al uitgesteld en nu moet ik iedereen nog bellen”, klinkt het teleurgesteld.

De familie Ackermans gaat door een zware periode. Op woensdag 7 november overleed vader Germain Ackermans in woonzorgcentrum Betlehem in Herent. Dochter Diane Ackermans kwam zoals heel wat families in onze regio terecht bij Begrafenissen Pues in Herent.

“De mensen van Pues hebben ons heel goed opgevangen”, vertelt Diane Ackermans. “Omdat er bij bpost een staking was gepland, kregen we de raad om de uitvaartplechtigheid een week uit te stellen. Op die manier zouden de rouwbrieven nog wel op tijd bij de mensen geraken. Het leek ook goed te komen toen ik hoorde dat er een akkoord was gevonden tussen de directie en de vakbonden bij bpost. Ik ging ervan uit dat de rouwbrieven op tijd bezorgd zouden worden zodat de mensen zich konden regelen voor de uitvaartplechtigheid op vrijdag 16 november.” 

Ik kreeg al telefoon: waar blijft de rouwbrief?

Diane Ackermans

“Helaas kreeg ik woensdag telefoon van een goede vriendin. Zij meldde me dat ze nog geen rouwbrief had ontvangen. Al snel leerde ik dat ook de andere mensen de brief nog niet hadden gekregen. Ik ben dan maar beginnen bellen naar iedereen, al moet ik zeggen dat mijn hoofd er niet naar staat gezien het overlijden van mijn vader. Maar wat kan ik anders doen?”

E-mail

Bij Begrafenissen Pues bevestigt men het probleem. “Er zijn zelfs rouwbrieven voor plechtigheden die afgelopen zaterdag plaatsvonden die nog niet zijn toegekomen”, klinkt het. “Voor de betrokken families is dat uiteraard bijzonder erg. Wij geven de mensen de raad om zelf zoveel mogelijk rouwbrieven te verdelen in combinatie met rouwbrieven via e-mail. Sommige families kiezen er ook voor om de uitvaartplechtigheid enkele dagen uit te stellen maar na zo’n lange staking is ook dat geen garantie zoals nu blijkt.”

Berg post

Diane Ackermans dringt er bij bpost nu op aan om rouwdrukwerk voorrang te geven, tijdens en na stakingen. “Alle respect voor het recht op staken maar een bedrijf zoals bpost zou toch in staat moeten zijn om rouwbrieven tijdig af te leveren. Ik kan me best voorstellen dat er een hele berg post ligt te wachten op verdeling na zo’n staking. Is het dan zo moeilijk om de rouwbrieven voorrang te geven? Ik ga alvast contact opnemen met bpost in de hoop dat andere families dit allemaal niet meer hoeven mee te maken. Misschien moeten ze toch maar eens werk maken van een minimale dienstverlening.”

bpost doet er alles aan om de achterstand snel weg te werken

Barbara Van Speybroeck, woordvoerder bpost

In een ver verleden bestond er wel degelijk een voorrangssysteem via de rouwzegels maar sinds de automatisering bij bpost is het niet zo evident om een rouwbrief te onderscheiden van een andere brief.

Bij bpost betreurt woordvoerder Barbara Van Speybroeck alvast dat de familie Ackermans in deze situatie terecht is gekomen. “Dit is een geval van overmacht”, klinkt het. “We werken de achterstand zo snel mogelijk weg maar in de ene regio duurt dat net enkele dagen langer als in de andere. Sinds de automatisering is de dienstverlening wel degelijk enorm verbeterd maar dit was een uitzonderlijke situatie door de staking. Uiteraard vinden we het bij bpost heel erg voor de familie dat de rouwbrieven nog niet zijn toegekomen. We doen er alles aan om zo’n situaties te vermijden.”
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Uto Tromp

  KPN post in Nederland heeft gewoon concurrentie van b.v.Sandd die kunnen niet op hun luie gat gaan liggen. En rouwpost moet verplicht uitgedeeld worden ook bij staking daar vinden ze wel iemand voor die het doet.

 • Wim Pot

  Bij zo'n oude mensen zijn ook veel relaties oud Warda. Die zitten heus niet allemaal op Whatsapp...

 • Gaston FOUBERT

  En iedereen heeft een smartphone of whatsapp?

 • Linda Vantomme

  Bpost staat bij bij op NUL !!! Gewoonweg schandalig ! Straks zullen bléten dat ze alles zullen verliezen van online winkels,ze maken hun eigen graf !! Dringende post zoals rouwbrieven,betalingen noem maar op,wie is er hier de dupe ervan?? Straks krijgen we een boete omdat we niet op tijd betaald hebben. Goe bezig jong,geen respect !!!

 • Frank Joos

  Wat is er verbeterd sinds de automatisering ? NIETS, integendeel het is VEEL verslechterd.