"Met hulp familie ga ik kanker overwinnen"

FAMILIELEDEN ORGANISEREN BENEFIET ZODAT MICHEL (53) DURE GENEESMIDDELEN KAN BETALEN

Michel is vastberaden om de vreselijke ziekte te overwinnen.
Vertommen Michel is vastberaden om de vreselijke ziekte te overwinnen.
De dokters hadden alle hoop al opgegeven, maar kankerpatiënt Michel Dekoster (53) uit Veltem-Beisem is er rotsvast van overtuigd dat hij dankzij een alternatieve behandeling toch nog kan genezen. Alleen, de geneesmiddelen zijn erg duur. Daarom springt de hele familie van Michel nu in de bres. Ze organiseren op 15 april een benefiet in Nossegem. "Met de hulp van mijn familie ga ik de vreselijke ziekte overwinnen", zegt Michel.

Eind januari kreeg Michel Dekoster uit Veltem-Beisem een zwaar verdict te horen: in zijn hals werd een kwaadaardige tumor van dertien centimeter aangetroffen. "Alsof dat nog niet erg genoeg was, lieten de dokters me ook nog weten dat er al uitzaaiingen waren in mijn lymfeklieren en zelfs in mijn longen", vertelt de 53-jarige man. "Ze zeiden het niet met zoveel woorden, maar eigenlijk hadden de dokters alle hoop al opgegeven." En dus startte Michel, die zelf gezondheidstherapeut is, met een alternatieve behandeling. "Het gaat onder meer om een enzymentherapie en hoge doseringen van vitamine C. Die alternatieve geneesmiddelen zijn in ons land echter niet erkend of verkrijgbaar, waardoor ik ze in het buitenland moet halen. Gevolg: de kostprijs van de medicatie loopt hoog op. De voorbije twee maanden heb ik er al tussen de 2.000 en de 3.000 euro aan moeten uitgeven. Dat kan je financieel wel even aan, maar op langere termijn is dat onhoudbaar. Nochtans werpt die alternatieve behandeling haar vruchten af, want de tumor is op enkele weken tijd al zes centimeter kleiner geworden."


Achter zijn rug werden twee weken geleden door enkele familieleden de eerste plannen gesmeed om een benefiet voor 'nonkel Michel' te orgeniseren. "We staan allemaal achter de alternatieve behandeling, omdat de klassieke wetenschap hem al opgegeven had", zegt Evelyne Dekoster, de dochter van een van Michels broers. "Michel is bijlange nog niet klaar om deze wereld te verlaten. Daarom gaan we hem een financieel duwtje in de rug geven. Op zaterdag 15 april organiseren we een spaghettifestijn in zaal De Koperen Kraan in Nossegem. De volledige opbrengst gaat naar de alternatieve behandeling van Michel."

Sprakeloos

De 53-jarige kankerpatiënt was naar eigen zeggen sprakeloos toen hij vernam wat zijn familie achter zijn rug georganiseerd had. "Mijn eerste gedacht was: annuleer alles. Ik had het er namelijk moeilijk mee, omdat ik mezelf als een bedelaar beschouwde", zegt Michel. "Maar omdat mijn familie en kinderen me lieten weten dat ze zich al weken machteloos voelden en me op die manier toch wilden helpen, heb ik hen gezegd dat ze toch verder mochten gaan met de organisatie. Het is fantastisch dat zoveel mensen zich voor mij willen inzetten. Zelfs familieleden die al jaren niet meer tegen elkaar praten, hebben zich nu opnieuw verenigd. Dit alles ontroert me enorm."


Dankzij de alternatieve behandeling hoopt Michel de kanker te overwinnen. "Ik werd onlangs voor het eerst grootvader. Meteen spookten allerlei gedachten door mijn hoofd. Ik dacht dat ik mijn kleinkind niet zou zien opgroeien. Maar ik geef niet op. Ik wil vechten voor het leven. En met de hulp van mijn familie ga ik de vreselijke ziekte overwinnen."