"Hij betaalde zelfs mijn taxi"

MALAFIDE ANTIQUAIR PLOOIT NA OPROEP IN ONZE KRANT

Lucie Mertens heeft haar servies terug dankzij onze krant.
Foto Vertommen Lucie Mertens heeft haar servies terug dankzij onze krant.
Een antiquair uit het Leuvense zou minstens 73 mensen uit België, Nederland en Duitsland opgelicht hebben voor een totaalbedrag van minstens 16.500 euro. Onder hen ook Lucie Mertens. Maar nadat zij een oproep deed in onze krant besloot de antiquair haar terug te geven waar ze recht op had: haar geld en haar gestolen antieken servies.

De bal ging aan het rollen enkele dagen nadat een interview in 'De Inspecteur' op Radio 2 werd uitgezonden. Daarin getuigde de gedupeerde Lucie Mertens over de bedenkelijke praktijken van antiekhandelaar M.S. uit Leuven, zoals niet betaalde facturen, bedreigingen en scheldtirades. Een heel aantal mensen, voornamelijk ontwerpers en kunstenaars, herkenden zich in deze situatie en vrij spontaan ontstond een geheime belangengroep op Facebook. Op een week tijd had deze groep al zo'n 70 leden: allemaal betrokkenen met gelijkaardige ervaringen, gedupeerden en zelfs enkele juristen.

Oproep in de krant

"Die man is in augustus tweemaal bij mij thuis geweest", vertelt Lucie. "Hij heeft toen in totaal voor 595 euro spullen meegenomen. Wij hebben dat allemaal genoteerd, er was dus wel degelijk een schriftelijke overeenkomst. Daarbuiten stal hij ook nog een set koffieservies van 27 stuks, toen hij samen met een handlanger in mijn huis was. Die spullen verkocht hij aan woekerprijzen in zijn winkel. Op 20 augustus ging hij mij alles terugbetalen. Ik had daar 100 euro van teruggezien, tot ik een oproep deed in jullie krant. Hij hoopte mij hiermee te kunnen sussen, maar dat pakt niet bij mij. Ik ben eens in zijn winkel geweest en toen heeft hij tot viermaal toe geroepen 'Buiten gij!'. Die man veranderde echt in een duivel. Hij beschuldigde mij van smaad, eerroof, broodroof en andere zaken. Dat moet hij nu net zeggen. Ik ben met mijn zaak naar de politie gestapt. Zij hebben mij verteld dat ik met mijn schriftelijke overeenkomst naar een vrederechter moest stappen en dat ik M.S zo veel mogelijk onder druk moest zetten. Maar die vrederechter was niet nodig: na mijn oproep in jullie krant heeft hij mij gebeld dat ik mijn spullen kon komen halen. Hij heeft zelfs mijn taxi naar zijn winkel betaald", klinkt het bij de kranige dame.


"Toen ik bij hem was, vroeg ik hem hoe die antieken set koffieservies bij hem was geraakt, maar daar antwoordde die snoodaard natuurlijk niet op. Och, ik heb mijn geld ondertussen toch terug. Dat is het belangrijkste. Wat ik ermee ga doen? Een nieuwe computer kopen! Dat is dringend nodig", meent Lucie.

Facebookgroep

Nog meer dan 70 andere mensen zijn in hetzelfde bedje ziek. Zij hebben elkaar nu gevonden in een facebookgroep. De belangrijkste klacht tegen deze handelaar is het feit dat hij werken van kunstenaars en ontwerpers in consignatie neemt, dat hij op commissie werkt en dat hij dan na verkoop niet meer thuis geeft. De groep probeert de wanpraktijken van de handelaar in kwestie op te lijsten om zo een strategie te ontwikkelen om straks gericht te kunnen reageren. "Ik hoop dat alle mensen hun spullen terug krijgen, want die man heeft al teveel bedrogen. Maar er een heel aantal mensen heeft blijkbaar toch al gekregen waar ze recht op hadden", zegt Lucie nog.