"Het hoogtepunt van mijn carrière"

LUC BOSMANS BLIKT TERUG OP INVALBEURT TIJDENS KVM - KRC GENK

Luc Bosmans.
Vertommen Luc Bosmans.
Luc Bosmans uit Herent is al 28 jaar scheidsrechter in eerste provinciale, maar tijdens de bekerwedstrijd tussen KV Mechelen en Racing Genk promoveerde hij onverwacht tot lijnrechter op het hoogste niveau. "Zonder twijfel het hoogtepunt van mijn carrière als scheidsrechter", klinkt het.

Toen Luc Bosmans woensdagavond naar stadion Achter De Kazerne in Mechelen trok, hoopte hij getuige te zijn van een klinkende overwinning van 'zijn' KV Mechelen tegen Racing Genk in de Beker van België. Een zege voor Mechelen kwam er niet want Edon Zhegrova trapte na verlengingen de beslissende penalty binnen voor de bezoekers. Toch was Zhegrova niet de grote held van de avond, maar wel Luc Bosmans zelf die geheel onverwacht lijnrechter van dienst werd na blessures van zijn collega's op het hoogste niveau.

Woensdag werd Luc onverwacht tot grensrechter aangeduid in het bekerduel tussen KV Mechelen en KRC Genk.
BELGA Woensdag werd Luc onverwacht tot grensrechter aangeduid in het bekerduel tussen KV Mechelen en KRC Genk.

"Niet getwijfeld"

"Toen de stadionspeaker omriep dat ze op zoek waren naar een lijnrechter heb ik geen seconde getwijfeld", vertelt Luc Bosmans die zelf 28 jaar ervaring heeft als scheidsrechter. "Na een korte babbel met de scheidsrechter heb ik mijn tenue aangetrokken en voor ik het besefte stond ik met een vlag langs de lijn in het stadion van KV Mechelen. Als supporter van KV Mechelen liet ik de clubkleuren uiteraard in de kleedkamer. Je moet objectief zijn als scheidsrechter, op elk niveau. Gelukkig maakte ik geen fouten. Het zou nogal iets geweest zijn. Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen om het verdere verloop van de wedstrijd niet in het gedrang te brengen. Een held? Ik deed mijn eenvoudige plicht."

Veel positieve reacties

Luc had zelf nooit durven dromen dat hij als lijnrechter zou optreden in een wedstrijd op het hoogste niveau. De bekerwedstrijd tussen KV Mechelen en KRC Genk omschrijft hij dan ook als het absolute hoogtepunt in zijn carrière. Daarnaast wordt hij bedolven onder de positieve reacties. "Ik krijg berichten en telefoontjes vanuit alle richtingen. Uiteraard vanuit de scheidsrechterswereld en van vrienden, maar ook van onbekenden. Sportpsycholoog Jef Brouwers feliciteerde me bijvoorbeeld. Mijn onverwachte optreden als lijnrechter op het hoogste niveau heeft blijkbaar indruk gemaakt. Voor het eerst in mijn leven begeeft de batterij van mijn gsm het bijna."

Sinterklaascadeau?

Blijft de vraag: mag Luc zich nu verwachten aan een mooi cadeau van de Koninklijke Belgische Voetbalbond? "Ik heb het nooit voor het geld gedaan. Het klopt dat scheidsrechters op het hoogste niveau een vergoeding krijgen. Ik weet ook niet of er voor mijn invalbeurt een regeling is voorzien en dat is ook niet belangrijk. Voor mij was dit een unieke kans en dat is al meer dan genoeg. Voor mij is het al heel mooi dat de job van scheidsrechter eens positief in de kijker stond. Ik blijf nu gewoon scheidsrechter in eerste provinciale met evenveel plezier." Een telefoontje naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond leert ons dat Luc Bosmans zich kan verwachten aan een vroeg Sinterklaascadeau.


"We zijn aan het nadenken wat we kunnen doen om die man te bedanken voor zijn inzet", klinkt het.