Wijkvereniging ongerust over mogelijke komst windturbines: “Leefkwaliteit komt in het gedrang”

Een windturbine.
Photo News Een windturbine.
Wijkvereniging De drie mereltjes is gekant tegen de plannen van Engie en Umicore om vier windturbines van 180 meter hoog te bouwen in de buurt. “Deze molens passen hier niet”, klinkt het. Eerder liet ook het gemeentebestuur al weten niet achter de plannen te staan.

Het protest tegen de mogelijke komst van vier windturbines in Hoboken en Hemiksem neemt alsmaar toe. Nadat eerder al het Hemiksemse gemeentebestuur liet weten gekant te zijn tegen de plannen, laat nu ook wijkvereniging De drie mereltjes haar onvrede blijken. “Wij zijn een wijkvereniging uit de zogenaamde ‘Bloemenwijk’, in de schaduw van het bedrijf Umicore”, zegt voorzitter Maarten Sterckx. “Meer dan honderd gezinnen uit de wijk zijn lid van onze vereniging. Een van de eerste regels in onze basisstatuten stelt dat we zullen toekijken op het behoud van een goede leefomgeving. Maar net dat komt nu, met deze plannen, in het gedrang.”

180 meter hoog

Concreet wil Engie vier windturbines bouwen op de site van Umicore in Hemiksem en Hoboken. In de vergunningsaanvraag zijn twee windturbines met een tiphoogte van 180 meter voorzien op het grondgebied van Hemiksem. “Wij zijn absoluut niet gekant tegen groene energie, maar denken dat er in ons land locaties genoeg zijn waar zulke molens van 180 meter hoog niemand storen. De impact van bijkomende geluidshinder en slagschaduw vanop de site van Umicore is alleszins te veel voor de draagkracht van onze wijk”, aldus Sterckx.

Petitie

De wijkvereniging heeft met de start van het openbaar onderzoek op woensdag 24 april dertig dagen de tijd om haar bezwaren in te dienen. Dat zal gebeuren ook, vervolgt Sterckx. “We zijn van plan om een bezwaarschrift op te stellen en een petitieactie te organiseren. We kunnen ons als wijkvereniging niet voorstellen dat de gouverneur onze argumenten niet ernstig zou nemen. Wij spannen ons als wijkvereniging al zovele jaren in om alles hier leefbaar, groen en gezellig te houden. Dit zou met één pennentrek zwaar onder druk komen te staan.”

Bij Engie klinkt het dat de windturbines conform de wetgeving kunnen worden uitgebaat. “Verschillende onafhankelijke bureaus hebben de nodige studies uitgevoerd in verband met slagschaduw, geluid en natuur. Als bijzondere maatregel voor dit project zullen we de slagschaduw voor de omwonenden tot nul herleiden.”

Infosessie

Op woensdag 24 april organiseert Engie een infosessie over het windturbineproject. Daar kunnen alle vragen en opmerkingen worden overgemaakt. De sessie vindt doorlopend plaats van 17 tot 21 uur in het Administratief Centrum in de Sint-Bernardusabdij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.