Mini-Tour de France levert minstens 25.000 euro op voor goed doel: “In tranen op Alpe d’Huez”

Yves en Philippe Vandeputte komen na hun fietstocht aan in Hemiksem. “Het is bijzonder zwaar geweest.”
Benoit De Freine Yves en Philippe Vandeputte komen na hun fietstocht aan in Hemiksem. “Het is bijzonder zwaar geweest.”
Yves en Philippe Vandeputte zijn in hun opzet geslaagd. Op negen dagen tijd zijn ze van het noorden van Spanje naar Hemiksem gefietst. Een grillige tocht van 1.600 kilometer met 20.000 hoogtemeters, een ultiem eerbetoon aan Yves’ overleden dochter Shana. Het hele project levert minstens 25.000 euro op voor het goede doel.

Yves Vandeputte (54) was zichtbaar aangedaan toen hij zaterdag aan het Depot Deluxe in Hemiksem aankwam. Samen met zijn broer Philippe (52) had hij net een fietstocht van 1.600 kilometer achter de kiezen, vanaf het noorden van Spanje door Frankrijk. Hun eigen mini-Tour de France, met liefst 20.000 hoogtemeters en bij ondraaglijke temperaturen. Het applaus waarop het duo bij hun thuiskomst werd onthaald, was dan ook meer dan terecht.

41 graden

“Het is bijzonder zwaar geweest”, zegt Yves. “We wisten op voorhand natuurlijk dat het lastig zou zijn. Maar je weet niet goed wat je precies kan verwachten. Wij zijn dan wel fervente fietsers, zo’n Tour de France rijden is nog iets anders. (lacht) De eerste twee dagen hebben we 430 kilometer gereden. Daarna hebben we het verwachtingspatroon toch wat moeten bijstellen. Ook al omwille van de weersomstandigheden. Toen we door de Vogezen reden, was het 41 graden. Het asfalt was gloeiend heet. Deze morgen (zaterdag, red.) kregen we dan het andere uiterste en hebben we moeten fietsen in apocalyptische omstandigheden.”

Yves (rechts) en Philippe Vandeputte.
Benoit De Freine Yves (rechts) en Philippe Vandeputte.

Voldoening

Met het project wilde de Brechtenaar een hulde brengen aan zijn dochter Shana, die in 1999 op 4-jarige leeftijd het leven liet na complicaties bij kinderreuma. “Ze heeft me de voorbije dagen doorheen de moeilijke momenten heen geloodst. Het was de derde keer dat ik Alpe d’Huez omhoog ben gereden. Even vaak heb ik op de top mijn fiets aan de kant moeten zetten, omdat ik mijn tranen niet kon bedwingen.”

Deze fietstocht had de epiloog moeten vormen voor mijn boek. Maar het zal een extra hoofdstuk worden

Yves Vandeputte

Yves is van plan om tegen midden 2020 een boek te schrijven over de afgelopen twintig jaar. Over hoe hij de tragedie van zijn overleden dochter heeft ervaren. “Deze fietstocht moest het verhaal in schoonheid afsluiten, als een soort van epiloog. Maar het is veel meer geworden dan dat. Het zal een extra hoofdstuk worden. Er zijn zoveel mensen die dit project met ons hebben meegemaakt, die het op een of andere manier hebben ondersteund. Al die mensen hebben dat gedaan omdat zij in ons project geloofden. Dat geeft mij ontzettend veel voldoening.”

Onderzoekslijn

Vooraf hadden Yves en Philippe gehoopt dat de sponsortocht 20.000 euro zou opleveren. Maar het is een stuk meer geworden. “We gaan op minstens 25.000 euro afklokken”, zegt het duo. “Het ene deel van de opbrengst gaat naar een onderzoekslijn in het UZA die moet zorgen voor een snellere en betere diagnose bij de verschillende vormen van kinderreuma. Het andere deel is bestemd voor de vzw Villa Max uit Hemiksem, die gezinnen met een zwaar ziek kind gratis een onbezorgde week vakantie aanbiedt.”

De fietsers worden in Hemiksem opgewacht door een honderdtal sympathisanten.
Benoit De Freine De fietsers worden in Hemiksem opgewacht door een honderdtal sympathisanten.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.