Krijgt Den Hamincs een opvolger?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN HEMIKSEM

Nostalgie en ambiance troef op de reünie van jeugdhuis Hamincs in 2014.
Filip Mortier Nostalgie en ambiance troef op de reünie van jeugdhuis Hamincs in 2014.
Hemiksem had vroeger met Den Hamincs een legendarisch jeugdhuis. Nu moet de jeugd al naar Hoboken of Schelle om een eigen plek te vinden. Zijn er mogelijkheden voor een jeugdhuis in Hemiksem zelf?

"Een goeddraaiend jeugdhuis is altijd een pluspunt", zegt schepen van Jeugd Koen Scholiers (CD&V-Groen). "Mocht de vraag er komen, zal deze zeker in overweging worden genomen. Maar de belangrijkste voorwaarde is dat er, naast interesse, op dat moment ook een ploeg klaar staat om dit initiatief op poten te zetten en uit te baten. We zien in de omliggende gemeentes dat dit momenteel al een probleem geeft. We hebben nog geen vragen gekregen voor een jeugdhuis, en ook op de jeugdraad is het geen onderwerp. Investeren in plaatsen zoals het skatepark, waar jongeren kunnen vertoeven, en het Depot Deluxe, waar ze kunnen fuiven, dragen momenteel meer onze voorkeur. Bovendien ligt het jeugdhuis Sjatoo Schel vlakbij."


"Dat onze jeugd geen eigen plekje heeft in Hemiksem is erg jammer", vindt Open Vld-lijsttrekker Birgit De bondt.


"Wij willen een ruimte creëren waar jongeren kunnen samenkomen, samen studeren, elkaar helpen bij schooltaken of gewoon rondhangen. Het moet een ruimte zijn waar onze jeugd zelf initiatieven kan nemen in samenwerking met de jeugdraad. Jongeren vinden elkaar veel sneller onderling dan via organisaties. Het buurthuis kan als eerste uitvalsbasis gekozen worden, daarna bekijken we met de jeugd de mogelijkheden. Welke nieuwe initiatieven er ook komen in de toekomst, we moeten onze jeugd er meer bij betrekken." (BCOR)