Kerstdorp is nu kerststád

FRANK SMET BREIDT BOUWWERK MET TIEN VIERKANTE METER UIT

Indrukwekkend schouwspel. Het kerstdorp is met z'n 26 vierkante meter wellicht de grootste van de regio.
Klaas De Scheirder Indrukwekkend schouwspel. Het kerstdorp is met z'n 26 vierkante meter wellicht de grootste van de regio.
Het lokale heemmuseum kan de komende weken opnieuw uitpakken met een speciale trekpleister. Hemiksemnaar Frank Smet (67) heeft er weer zijn kerstdorp opgetrokken, en het bouwwerk is deze keer nóg groter dan vorig jaar. "Het was veel werk, maar ik heb mezelf overtroffen."

Met zijn kerstdorp van vorig jaar had Frank Smet al flink wat indruk gemaakt. Het dorp was maar liefst zestien vierkante meter groot en werd uitgerust met talloze miniatuurfiguurtjes, -diertjes, -kraampjes, -huisjes, muziek en lichtjes. De vraag was: kan hij dat ooit nog overtreffen? Maar nauwelijks één jaar later is hij erin geslaagd de lat voor zichzelf nog een stuk hoger te leggen. Het kerstdorp is nu een echte kerststád geworden, met een nieuw decor, met meer beweging, meer lichtjes, en meer figuurtjes en huisjes. Het gehele kerstdorp is zo'n 26 vierkante meter groot en is daarmee waarschijnlijk het grootste van de wijde regio.

Een detailbeeld van de kerststad.
Klaas De Scheirder Een detailbeeld van de kerststad.

Pijnlijke knieën

"Ik ben er ontzettend fier op", zegt Frank. "Maar mijn vrouw en ik hebben er ook erg lang aan gewerkt. Drie weken lang zijn we hier elke dag bezig geweest. Tot onze knieën pijn deden. We vullen elkaar goed aan. Ik zet de poppetjes waar ze moeten staan, mijn vrouw werkt het af met papier-maché. Ik denk dat je inderdaad wel kan stellen dat we onszelf hebben overtroffen. Ik vind het zelf alleszins nog een stuk mooier dan vorig jaar. Wil je geloven dat ik thuis nóg een aantal dozen met poppetjes en huisjes heb staan? Het kerstdorp had dus gemakkelijk nóg wat groter kunnen zijn. Misschien is dat iets voor volgend jaar (lacht)."


Frank heeft het dorp opgebouwd met ongelooflijk veel oog voor detail. Hoelang je ook kijkt, elke keer stoot je wel op een nieuw charmant wintertafereeltje. De liften aan de kabelbaan, de skiërs op de skipiste, de jongens en meisjes die op het ijs schaatsen, het kindje dat een sneeuwengel maakt: je kan er onmogelijk uitgekeken op geraken. "Hier vooraan zie je een man vissen, terwijl er vlakbij een bord met 'No fishing' staat. Ik zit zelf in een visclub, dus ik vond dat wel een grappige knipoog. Ergens in het dorp heb ik ook één zwart schaap verstopt. Ik daag de mensen uit om het te vinden. Ze zullen lang moeten zoeken", denkt Frank.

Frank Smet toont trots zijn bouwwerk in het heemmuseum.
Klaas De Scheirder Frank Smet toont trots zijn bouwwerk in het heemmuseum.

Verzamelwoede

Het kerstdorp is het resultaat van een paar decennia verzamelwoede. Want hoe omvangrijk zijn collectie vandaag ook is, het is allemaal begonnen met één enkel kersthuisje, gevonden in de uitverkoop. "Dat huisje vind ik nog altijd het mooiste", zegt de bouwer. "Daarom krijgt het ook altijd weer een plaats in mijn kerstdorp. Ik denk dat ik in de hele verzameling intussen wel duizenden euro's heb gestoken. Gelukkig krijg ik ook heel regelmatig iets cadeau. Het is zeker geen goedkope hobby, maar ik vind het zo leuk om ermee bezig te zijn. Als ik de ruimte had, zou ik het dorp het hele jaar door in mijn woonkamer laten staan." Het kerstdorp is te bezichtigen op zondagen 3, 10 en 17 december en 7 januari, telkens van 13 tot 18 uur.