Jarenlange strijd loont: weer weekendtreinen tussen Antwerpen en Puurs

Vanaf zondag 10 december rijden er voor het eerst in meer dan dertig jaar weer weekendtreinen tussen Antwerpen en de stations van Boom, Niel, Schelle en Hemiksem. Het treinaanbod op werkdagen wordt bovendien verdubbeld, met twee in plaats van één trein per uur. "Hier hebben we jarenlang voor gestreden", zegt burgemeester van Schelle Rob Mennes (CD&V).

Zoals eerder al aangekondigd gaat de NMBS lijn 52, het traject tussen Puurs en Antwerpen, opwaarderen. Deze zondag zullen, na een afwezigheid van liefst 33 jaar, opnieuw de eerste weekendtreinen over de sporen rijden en wordt het voor de inwoners van de Rupelstreek weer mogelijk om in het weekend met de trein naar Antwerpen te gaan. Ook op werkdagen wordt het treinaanbod van lijn 52 vergroot. Voortaan rijden er niet één, maar twee treinen per uur.


Het treinverkeer in de Rupelstreek heeft enkele woelige decennia achter de rug. In 1984 neemt toenmalig minister van Mobiliteit Herman De Croo (Open VLD) de beslissing om alle stations tussen Antwerpen-Zuid en Boom te sluiten. Vier jaar later wordt de besparingsmaatregel al deels teruggedraaid en worden de stations van Niel, Hemiksem en Hoboken-Polder weer bediend. Pas in december 2004 gaat ook de stopplaats in Schelle opnieuw open. Maar de weekendtreinen blijven al die tijd afgeschaft. Tot nu dus.

Vieren met hapje en drankje

"We komen van zeer, zeer ver", blikt burgemeester Rob Mennes (CD&V) terug. "Jarenlang hebben we met meerdere acties en talloze besprekingen gestreden en geijverd voor een heropening van onze stopplaats. Dertien jaar na de opening van die stopplaats halen we opnieuw een slag thuis, met meer treinen, ook op zaterdag en zondag. Voortaan zal er in het weekend één trein per uur rijden tussen Puurs en Antwerpen. We hebben alle reden om dit te vieren en zullen zondag met de CD&V-ploeg van 10 tot 12 uur elke treinreiziger verwelkomen met een hapje en een drankje." (BCOR)