Janne drinkt maand lang geen frisdrank

TOURNÉE MINÉRALE JUNIOR GAAT NOG STAPJE VERDER

Janne Van Dyck (14) gaat de uitdaging aan om de hele maand geen frisdrank te drinken. Dankzij een Facebookoproep van haar papa doen al honderden mensen mee.
Foto Dirk Laenen Janne Van Dyck (14) gaat de uitdaging aan om de hele maand geen frisdrank te drinken. Dankzij een Facebookoproep van haar papa doen al honderden mensen mee.
Een hele maand Tournée Minérale, dus zonder alcohol, is intussen een bekend concept. Maar frisdrank of zoete alcoholvrije cocktails als alternatief is ook ongezond. Daar wil de veertienjarige Janne Van Dyck uit Hemiksem met 'Tournée Minérale Junior' iets aan doen. "Kinderen, maar ook volwassenen die sowieso geen alcohol drinken, willen deze maand een uitdaging aangaan."

Ruim 100.000 landgenoten gaan in februari de uitdaging aan om een maand zonder alcohol door het leven te gaan. Janne Van Dyck uit Hemiksem, die als veertienjarige uiteraard geen alcohol drinkt, wil de uitdaging aangaan, maar dan net een tikje anders: een maand lang zonder frisdrank. "Mijn mama doet niet mee aan Tournée Minérale. Ze verjaart toevallig in februari en dan wil ze graag wel iets drinken", start Janne haar verhaal.


"Dat vond ik een flauw excuus, dus om haar te overtuigen heb ik besloten om de uitdaging zelf aan te gaan. Ik drink uiteraard zelf geen alcohol, maar ik drink vaak frisdrank, vooral na een volleybaltraining of- match."

Elk jaar

"Ik wilde dat eigenlijk gewoon voor mezelf doen maar toen ik mijn idee aan een vriendin vertelde, ging de bal meteen aan het rollen", gaat Janne verder. "Ze was enthousiast en wilde meteen meedoen. Dat bracht met op het idee om meer vrienden op de been te krijgen en via een simpele oproep op sociale media lukte dat meteen. Mijn papa verspreidde het woord dan naar zijn kennissen en voor ik het wist, zaten we al een paar honderd deelnemers. Tournée Minérale Junior is geboren."


Door de recente media-aandacht hoopt Janne op nog meer kinderen én volwassenen die een maand geen frisdrank te drinken. "En er is ambitie", benadrukt Janne. "We willen onze campagne zoals Tournée Minérale elk jaar opnieuw voeren en we hopen alsmaar meer en meer volk aan te trekken. Want een maand zonder alcohol is een start, maar zich vergrijpen aan zoete dranken is zeker zo ongezond."


Janne studeert Latijn aan het H. Pius X-Instituut in Antwerpen en speelt in haar vrije tijd gitaar en volleybal bij Hellvoc Hemiksem-Schelle. "Ik heb zelfs mijn frisdrankverslaafde leraar Latijn zo ver gekregen om mee te doen. Mijn vrienden op school doen ook massaal mee en op de volleybalclub zijn ze ook laaiend enthousiast."


Enkel papa Sven is nog niet overtuigd om een maand nuchter te blijven, van alcohol dan. "Dat gaat hem toch niet lukken", grapt Janne.


"Daarom waagt hij zich er zelfs niet aan. Mama heb ik wel zo ver gekregen, alhoewel ze op haar verjaardag waarschijnlijk wel zal zondigen. Mijn broer Lucas (12) twijfelde geen seconde maar zusje Roos was moeilijker te overtuigen. Pas nadat ze besefte dat er zoveel mensen deelnemen, kreeg ik haar zover", lacht Janne.