In oktober vaart tweede waterbus

HAVENBEDRIJF BESTELT NOG 2 PENDELS BIJ CONSTRUCTEUR

Er is ruimte voor 81 passagiers, twee rolstoelgebruikers en 50 fietsen.
Kristof Pieters Er is ruimte voor 81 passagiers, twee rolstoelgebruikers en 50 fietsen.
De waterbus is gisteren voor het eerst uitgevaren. Nadat de boot officieel gedoopt was met een fles champagne, voer de waterbus tot in Hemiksem. In oktober komt er een tweede waterbus bij en vaart de pendelboot om het half uur. Bovendien heeft het Havenbedrijf nog twee waterbussen besteld.

De waterbus heeft de naam Aqua Diamond gekregen, verwijzend naar Antwerpen als diamantstad. Met 40 kilometer per uur dieselt het schip over de Schelde. Een enkel ritje van aan 't Steen tot in Hemiksem, met een tussenstop in Kruibeke, duurt een half uur. 81 passagiers kunnen meevaren en er is ook ruimte voor vijftig fietsen aan boord. Er is eveneens plaats voor twee rolstoelgebruikers.


Om het uur pendelt de Aqua Diamond. Toch in de zomer, want vanaf oktober komt er een tweede waterbus bij en zal om het half uur een boot aanmeren.

De waterbus vertrekt.
Laenen De waterbus vertrekt.

Gratis in juli

Tot augustus kan iedereen bij wijze van opstart gratis gebruik maken van de pendelboot. Vanaf augustus betaal je voor een enkele vaart maximum 3,50 euro. De exacte prijzen en abonnementformules liggen nog niet vast. Ondertussen heeft het Havenbedrijf nog twee extra boten besteld bij de Nederlandse scheepscontructeur Damen Shipyards, wat het totale aantal waterbussen in de toekomst op vier zal brengen. Op dit moment bestaat er enkel een zuidelijke route, maar er wordt al volop bekeken of een noordelijke route ook tot de mogelijkheden behoort.

Vijf jaar steun

Het Havenbedrijf zal gedurende vijf jaar 3,5 miljoen euro vrijmaken als ondersteuning voor de waterbus. Na die periode is het de bedoeling dat andere overheden en bedrijven deze "snelweg over de Schelde mee verder willen ontwikkelen", zegt havenschepen Marc Van Peel (CD&V).


De uitbater van de waterbus is het Nederlandse Aqualiner. Deze uitbater staat in voor de schepen, de volledige exploitatie en de verdere bekendmaking van de pendelboot. Het bedrijf Aqualiner bouwde sinds 1999 de nodige expertise op in Nederland als grondlegger van pendelvervoer over het water in havenstad Rotterdam.