Apple moet jeugd naar museum lokken

HEEMKRING HEYMISSEN BREIDT UIT MET AFDELING OVER TECHNOLOGIEREUS

Voorzitter Geert Roggeman bij de nieuwe aanwinst: de Macintosh SE.
Foto Ben Conaerts Voorzitter Geert Roggeman bij de nieuwe aanwinst: de Macintosh SE.
Het museum van heemkring Heymissen wordt uitgebreid met een afdeling over technologiegigant Apple. Daarmee hopen de heemkundigen een jonger publiek aan te trekken.

Wie aan heemkunde denkt, denkt al snel aan oubollige materialen van minstens een eeuw oud. Hoog tijd om met dat vooroordeel komaf te maken, vindt men bij heemkring Heymissen. Daarom wil de heemkring haar museum uitbreiden met een afdeling over het bekende Amerikaanse elektronicamerk Apple. "Het idee is om enkele Apple-computers uit verschillende jaartallen in onze vaste collectie op te nemen en op die manier de geschiedenis van Apple te vertellen", zegt initiatiefnemer Jeroen Van Ranst.

2.495 dollar

"We merken dat de laatste jaren meer scholen in ons museum op bezoek komen, maar de aandacht van de jongeren is vaak elders op gericht dan bij onze oudere bezoekers. Als die jongeren hier kennis kunnen maken met de evolutie van Apple, krijgen ze misschien meer interesse in de heemkunde."


Het heemmuseum beschikt momenteel al over een vijftal oude computers van verschillende merken. "Maar het is moeilijk om daar één verhaal rond te vertellen", zegt Van Ranst. "Daarom willen we ons meer gaan toespitsen op één merk, Apple. De eerste stap is alvast gezet met de aankoop van een werkende Macintosh SE. Dat is een van de eerste opvolgers van de originele Macintosh uit 1984. Het model werd geproduceerd tussen 1987 en 1990 en kwam op de markt tegen een prijs van 1.995 à 2.495 dollar. Aandachtige bezoekers hebben in ons museum mogelijk ook al een Apple IIe zien staan. Maar de collectie verder aanvullen, kunnen we moeilijk alleen. We zouden dan ook een oproep willen doen aan iedereen die nog oude, werkende Apple-apparaten heeft liggen en die deze wil wegschenken aan onze heemkring."


Voorzitter Geert Roggeman ziet het project helemaal zitten. "Enerzijds gaan we iets aanbieden dat je niet makkelijk in een heemmuseum kan vinden, anderzijds gaan we een jonger publiek kunnen betrekken bij de heemkunde. Je mag niet vergeten dat veel jongeren vandaag de begindagen van de computer niet hebben meegemaakt. Voor hen zijn die oude computers dus óók erfgoed. Mogelijk kunnen we onze collectie op termijn ook uitbreiden met iPhones en iPods", aldus Roggeman.


"Tegelijk maakt het Appleproject deel uit van de ruimere vernieuwing van ons heemmuseum. Denk maar aan het oude cafeetje en het klaslokaaltje dat we hier de voorbije jaren hebben nagebouwd. Verder zijn we bezig met de oude slaapkamer op te frissen en wordt er druk gewerkt aan een waarheidsgetrouwe kapel." Hebt u een Apple-apparaat dat voor de heemkring interessant is? Neem dan contact op met webmasterheemkring@gmail.com.