10 uur shaken voor het goede doel

HONDERDEN BEZOEKERS TOVEREN DEPOT DELUXE OM TOT DANSTEMPEL

Depot Deluxe liep goed vol voor het dansevent voor Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
Foto's De Freine Depot Deluxe liep goed vol voor het dansevent voor Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
Honderden bezoekers hebben gisteren het Depot Deluxe omgetoverd tot een kolkende danstempel. Ze hebben er tien uur lang geswingd, getwist en gelijndanst, allemaal ten voordele van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. "Zodra ik muziek hoor, begin ik te bewegen", lacht Mathilde Serneels (86).

Tien uur lang dansen voor het goede doel: dat is 'Danshart', een tweejaarlijkse dansmarathon van seniorensportvereniging S-Sport // Recreas. De lokale afdeling van S-Plus was gisteren, net als met de vorige editie in 2015, opnieuw gastheer van het evenement en vormde Depot Deluxe om tot een danstempel.

Mathilde Serneels is 86 jaar, maar blijft van 's morgens tot 's avonds dansen, shaken en linedancen.
Foto's De Freine Mathilde Serneels is 86 jaar, maar blijft van 's morgens tot 's avonds dansen, shaken en linedancen.

Garry Hagger

Van 10 uur tot 20 uur 's avonds was het daar een komen en gaan van kwieke senioren die kwamen swingen, twisten, linedancen en zelfs rolstoeldansen. Als klap op de vuurpijl kwam 's avonds nog Garry Hagger optreden. De opbrengst van het evenement gaat naar Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.


Mathilde Serneels (86) uit Hemiksem was er al bij van 's 10 uur morgens. "En ik blijf doorgaan tot 20 uur vanavond", glundert ze. "Enkel om iets te drinken of te eten, neem ik even een pauze. Dansen zit gewoon in mijn bloed. Al toen ik nog een jong meisje was, vond ik het enorm leuk. Ik had vier broers die me vaak op hun voeten zetten en met me dansten, en ook mijn moeder hield veel van dansen. Ik heb die microbe overgekregen. Zodra ik muziek hoor, begin ik te bewegen. Dan blijf ik gaan zoals een Duracelkonijntje (lacht)."


Al vijf jaar komt Mathilde wekelijks meedansen met de plaatselijke afdeling S-Plus. "Elke donderdag doen we lijndans en elke maandag gaan we trommelen in het Volkshuis", vertelt ze. "Zo blijf ik in beweging en kom ik onder de mensen. Een favoriete dans heb ik niet meteen. Ik ben niet kieskeurig en dans op alles. Maar het liefst heb ik muziek waar een goed ritme in zit."

"Fuifbeestje"

De Hemiksemse Greta De Herdt (68) was gisteren evenmin van de dansvloer weg te houden. "Ik was vroeger al een fuifbeestje en ik ben het nog altijd", vertelt ze. "Ik vind dit een topevenement. Je amuseert je tien uur lang en tegelijkertijd steun je een goed doel. Ik dans vooral graag op de zuiderse muziek."


Ook Greta komt elke donderdag samen met S-Plus om te dansen. "Dat doe ik al acht jaar. Het is heel leuk, we zitten met een goed team en er komen gevarieerde dansen aan bod."


Hendrik Wastyn, voorzitter van S-Plus Hemiksem, is blij met de grote opkomst. "Mensen vanuit de hele provincie zijn naar 'Danshart' afgezakt", vertelt hij.

Hartverwarmend

"Deze morgen hadden we ook bezoek van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Regenboog. Het was ontzettend mooi en hartverwarmend om al die verschillende generaties samen op de dansvloer te zien staan voor het goede doel. De vorige editie, twee jaar geleden wist meer dan 8.000 euro op te brengen. Het is nog even afwachten voor we de precieze opbrengst van deze editie kennen. Maar als we voor een evenaring kunnen zorgen, zou dat zonder meer fantastisch zijn."