Zuid-Afrikaanse Heistenaar verbleef onterecht in asielcentrum na vakantieperiode: “Fantastische mensen leren kennen”

Jason Smuts is ondertussen terug in Heist, waar hij een foodtruckbedrijf runt.
Marc Aerts Jason Smuts is ondertussen terug in Heist, waar hij een foodtruckbedrijf runt.
Zuid-Afrikaan Jason Smuts (27 jaar) uit Heist-op-den-Berg belandde na zijn vakantie op het Kaapverdische eiland Boa Vista in het asielcentrum in Steenokkerzeel. De Belgische douane merkte bij zijn thuiskomst een probleem op met zijn verblijfskaart. Na negen dagen onterecht in het centrum te hebben verbleven, keerde Jason terug naar Heist. “Een positieve ervaring.”

Jason woont al vijf jaar in ons land en is zaakvoerder van het foodtruckbedrijf A-petite. Enkele weken geleden bracht de jongeman een bezoekje aan zijn grootvader op Boa Vista (Kaapverdië). Bij zijn terugkeer in België ging het mis. Zijn eindbestemming werd niet Heist-op-den-Berg, maar wel het asielcentrum van Steenokkerzeel. “Volgens de Belgische douane was er iets mis met mijn verblijfskaart. Wat precies het probleem was, werd me niet duidelijk gemaakt”, vertelt Jason. “Toen ik in Zaventem richting Boa Vista vertrok zei de douane dat ik, eens terug in België, naar het gemeentehuis moest om mijn adres te officialiseren. Voorlopig zou er nog geen probleem zijn, maakte ik op uit de uitleg van de douanier. Had ik geweten dat ik bij mijn terugkeer in de problemen zou zitten, was ik nooit het vliegtuig opgestapt.”

Na een verhoor van enkele uren op de luchthaven, werd Jason op een busje richting Steenokkerzeel gezet. “De eerste nacht in het asielcentrum heb ik misschien een halfuurtje geslapen. Ik kende de vier andere personen in mijn kamer niet en zat constant te denken aan wat er komen zou. Uiteindelijk bleken mijn kamergenoten heel lieve mensen te zijn, die allemaal hopen op een betere toekomst. Mijn verblijf in het centrum viel net in de periode van de moord op de vluchtelingenjongen Daniël. Het was gek om in een asielcentrum tussen de vluchtelingen naar het nieuws van een ander asielcentrum te kijken.” 

Na negen dagen kwam voor Jason de verlossing. “De sociaal werker kwam de kamer binnen en zei: ‘Ik heb slecht nieuws’. Mijn hart brak. Maar toen kwam de zin: ‘Jouw vakantie in Steenokkerzeel is voorbij’. Nog nooit lagen angst en opluchting zo dicht bij elkaar. Het moet gezegd: wel een goede grap van de sociaal werker”, lacht Jason.

Je leest en hoort veel slechte dingen over asielcentra en vluchtelingen, maar ik heb schitterende mensen leren kennen, zowel bij de vluchtelingen als bij de sociaal werkers

Jason Smuts

“Voor de sociaal werkers was dit ook nieuw. Ze hadden mijn kans op een terugkeer naar Heist op 98 procent geschat. Buiten de angst dat ik het land zou moeten verlaten, was mijn verblijf in Steenokkerzeel een positieve ervaring. Je leest en hoort veel slechte dingen over asielcentra en vluchtelingen, maar ik heb schitterende mensen leren kennen, zowel bij de vluchtelingen als bij de sociaal werkers. Ik wil gerust nog een keer in een asielcentrum verblijven, maar dan alleen met de zekerheid dat ik terug naar huis mag”, knipoogt Jason. “Of ik nu iets geleerd heb? Ja, dat België heel strikt is. Meteen na mijn vrijlating heb ik mijn adres geverifieerd. Mijn naam stond gelinkt aan mijn eigen adres en aan dat van mijn zaak. Mogelijk ontstond zo verwarring.”

Opnieuw inburgeringscursus?

“Het risico bestaat nu dat ik mijn inburgeringsproces helemaal opnieuw moet doen, een proces dat vijf jaar duurt. Is het oordeel van de Dienst Vreemdelingenzaken negatief, dan krijg ik een oranje kaart, waardoor ik het land niet meer kan verlaten. Momenteel probeer ik zoveel mogelijk bewijsstukken te verzamelen van mijn verblijf hier in België: krantenknipsels van mijn projecten, foto’s, gps-coördinaten, rekeningen,... Ik hoop dat de Dienst Vreemdelingenzaken inziet dat ik heel goed ben ingeburgerd en dat het om een vergissing ging.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.