Woordvoerder Pegida overvallen

DRIE GEMASKERDE MANNEN VALLEN RUDY VAN NESPEN EN VRIENDIN AAN VOOR BETOGING

Organisator en Schriekenaar Kristof de Smet naast Rudy Van Nespen (Pegida Vlaanderen) op het Kerkplein.
David Legreve Organisator en Schriekenaar Kristof de Smet naast Rudy Van Nespen (Pegida Vlaanderen) op het Kerkplein.
Zo'n 40 aanhangers van Pegida kwamen gisterenavond samen op het Kerkplein van Heist-op-den-Berg. Een vlag armer, want woordvoerder Rudy Van Nespen werd bij zijn aankomst overvallen door drie gemaskerde mannen. Tegelijkertijd vond er op de parking van De Kringwinkel in de Noordstraat een drukker bezocht lentefestival plaats, als tegenreactie op manifestatie.

Schriekenaar Kristof de Smet moest tot drie maal toe bij burgemeester Luc Vleugels (CD&V) gaan aankloppen met de vraag of hij een manifestatie op het Kerkplein mocht organiseren. Vleugels gaf uiteindelijk zijn goedkeuring, nadat hij had vastgesteld dat andere Pegida-manifestaties mét goedkeuring van de burgervader telkens vlekkeloos verlopen waren. Zowel tijdens de manifestatie als Heist Bloeit waren er geen schermutselingen, maar woordvoerder van Pegida Vlaanderen Rudy Van Nespen werd niet bepaald warm onthaald. "In de Stationsstraat werden ik en mijn vriendin in de rug aangevallen door drie gemaskerde mannen, ongeveer een uur voor de manifestatie. Wij hebben ons nog kunnen verweren, maar we konden niet verhinderen dat ze met onze vlag en banner, die netjes in een zak zaten, aan de haal gingen. Mijn vriendin is lichtgewond, de overvallers zijn denk ik wel enkele tanden kwijt. Het is de eerste keer dat me zoiets overkomt, en dan nog in Heist-op-den-Berg. We komen nu eens naar een dorp en daar krijgen we dan weer wél miserie."


Uiteindelijk daagden er een 40-tal sympathisanten op, ongeveer evenveel agenten hielden op het plein een oogje in het zeil. "Het is belangrijk dat in elk dorp, gemeente, stad en land dergelijke manifestaties gebeuren, ook in Heist. De islam stopt niet aan de stadsgrenzen en sluipt ondertussen maar verder", speechte Van Nespen. Ook de Smet nam het woord. Na dankwoorden voor de burgemeester en politie, richtte hij zich tot de initiatiefnemers van Heist Bloeit. "Waarom feesten ze eigenlijk? Vinden ze aanslagen van radicale moslims dan zo leuk? Vinden ze het dan zo leuk dat onze sociale voorzieningen op springen staan door de massale immigratie? Pegida staat hier vandaag niet omdat het hier graag staat, maar wij staan hier voor de toekomst van onze kinderen."

De politie was met zo'n veertig agenten en een tiental voertuigen aanwezig op de Pegida-betoging. Bijna één agent per betoger.
David Legreve De politie was met zo'n veertig agenten en een tiental voertuigen aanwezig op de Pegida-betoging. Bijna één agent per betoger.

Warm Heist

Een kleine kilometer verder, in de Noordstraat, vond Heist Bloeit plaats. Geen banners, vlaggen of leuzen, maar wel een dessertenbuffet en muziekoptredens. "Het stoort mij dat Pegida in een gemeente als Heist-op-den-Berg mag manifesteren. De gemeente lanceerde onlangs nog een diversiteitscampagne en overal hingen er affiches omhoog. Dan vind ik het zeer verrassend dat Pegida hier welkom is", vertelt Swa Budts, één van de aanwezigen. Het festival bracht ongeveer 250 mensen op de been. "Ik ben zeer tevreden met deze opkomst", zegt Bart Michielsen van Heist Bloeit. "We willen met dit initiatief laten zien dat Heist een warme samenleving kent en een positief signaal geven, samen verdraagzaamheid vieren. Hetgeen er vanavond met de woorvoerder van Pegida is gebeurd, keuren wij dan ook af. Geweld is nooit een oplossing."

De tegenbetoging aan de Kringloopwinkel in de Noordstraat lokte meer volk met zo'n 250 aanwezigen.
David Legreve De tegenbetoging aan de Kringloopwinkel in de Noordstraat lokte meer volk met zo'n 250 aanwezigen.