Verdachten plofkraken blijven in de cel

Drie verdachten die vorige week zijn gearresteerd op verdenking van zes plofkraken, blijven in de cel. Een van hen is gearresteerd in Wiekevorst.


De plofkraken waarvoor de verdachten in aanmerking komen, zijn die van Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Boechout (13 juni), Lummen (21 juni), Stekene (10 augustus) en een mislukte poging in Sint-Laureins (20 juli). De totale buit van de plofkraken zou 560.000 euro bedragen.


Bij de huiszoekingen vorige week in Nederland en België werd van de buit niets teruggevonden. In Nederland werden vier verdachten gearresteerd. Het Antwerpse gerecht wacht op hun overlevering. In België werden Ilyas E.G., Imraan B. en Jermain F. aangehouden voor de zes plofkraken. In Wiekevorst werd Yazila H. gearresteerd. Zij is de echtgenote van kopstuk Jermain F.


De bendeleden worden verdacht van zware diefstal, criminele organisatie en opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond pand. Daar staan gevangenisstraffen op van twintig tot dertig jaar.


Jermain F. beroept zich op zijn zwijgrecht, zijn vriendin legde een beperkte verklaring af. De raadkamer bevestigde dinsdag de aanhouding van het drietal. Voor Imraan B. werd de zaak uitgesteld naar volgende week. (PLA)