Vader huurt vriend in om zoontje te ontvoeren

Twee jonge twintigers probeerden in maart 2016 het elf maanden oude zoontje van een van hen 's nachts te ontvoeren. De grootouders, die in Heist-op-den-Berg wonen, werden echter op tijd wakker, waarop het duo op de vlucht sloeg. Een van de twintigers was de vader van de baby. Hij huurde voor de ontvoering een ex-klasgenoot in.

Een maand na de scheiding met zijn ex bedacht de vader (20) uit Hasselt om zijn zoontje te ontvoeren. De man handelde volgens zijn advocaat impulsief en dom. Naar eigen zeggen wilde hij gewoon zijn zoontje zien die hij al een maand niet meer had gezien. Om de ontvoering te kunnen plegen, nam hij contact op met een ex-klasgenoot (21) uit Haacht. "In ruil voor 1.500 euro en de belofte van een job, zou hij de vader van de baby helpen met de ontvoering", zei het parket. "Dat lukte niet omdat de ex-schoonouders tijdig wakker werden. Even later bleek het slot van de voordeur te zijn opengebroken."

Zwaardere straf voor vriend

Vrij snel was duidelijk dat de vader van de baby betrokken was. Dat vermoeden werd meteen bevestigd toen de ex-klasgenoot een dag later samen met zijn moeder naar de politie trok en zich spontaan aangaf.


Opmerkelijk is wel dat het parket - met achttien maanden met uitstel gedurende vijf jaar - een strengere straf vorderde voor de jongeman uit Haacht dan voor de vader. Ondanks het feit dat hij zelf naar de politie stapte, meewerkte aan het onderzoek en de vader het brein achter de operatie was. "Omdat er op dat moment nog geen regeling was inzake de omgangsregeling. Hij kan dus niet strafbaar zijn voor het ontvoeren van zijn eigen kind", besloot het parket. De vader riskeert wel zes maanden effectief voor inbraak in de woning.


De feiten werden niet betwist. De advocaat van de jongeman uit Haacht vroeg de vrijspraak. Hij vond dat er geen sprake kon zijn van ontvoering: "Hij zou het kind van de ene ouder naar de andere brengen en dit in opdracht van één van beiden."


Ondergeschikt kaderde hij de feiten binnen de kwetsbare persoonlijkheid van zijn cliënt. De advocaat van de vader vroeg voor de feiten een opschorting van straf. "Na de feiten heeft hij zich goed gedragen", klonk het.


De ex van de Limburger vroeg aan der rechtbank samen met haar ouders een morele schadevergoeding vragen van in totaal 4.500 euro. "Mijn cliënte vluchtte van bij de beklaagde naar haar ouders en zocht er bescherming", zei hun advocaat. "Zij zijn bijzonder getraumatiseerd." Het vonnis volgt op 22 februari. (TVDZM)