Radio Apollo definitief uit ether

OOK RIVIERENLAND VERLIEST ERKENNING

De medewerkers van Radio Apollo vinden het jammer dat ze uit de ether verdwijnen.
Marc Aerts De medewerkers van Radio Apollo vinden het jammer dat ze uit de ether verdwijnen.
68 lokale radio's hebben vrijdag een erkenning gekregen van de Vlaamse regering. Radio Apollo uit Wiekevorst is daar niet bij. Oprichter Benny Deckers en goed twintig collega's zij er kapot van. Vandaag bekijken ze of er nog een toekomst is voor Apollo.

De nieuwe erkenningsgolf kadert in een grote herverdeling van frequenties om Vlaanderen voor te bereiden op een digitaal radiolandschap. Terwijl vrijdag na de bekendmaking op verschillende redacties werd gejuicht, was het in de studio van Apollo heel stil. De radio verliest zijn frequentie aan RGR.


Oprichter Benny Deckers is er kapot van. "Dit komt hard aan", zal hij een paar keer herhalen. "Dit doet terugdenken aan de tijd dat Veronica van de ene dag op de andere moest stoppen. Wat we gaan doen, weet ik niet. Officieel weten we nog van niets. Dit is te zwaar", breekt hij het interview af.

Schoolvrienden

Deckers richtte Radio Apollo 35 jaar geleden op in de tuin van Flora Vercammen, bekend als moemoe Apollo, langs de Witte Gracht in Wiekevorst. "Een aantal schoolvrienden startte de piratenradio in een oud patattenkot dat werd omgevormd tot studio", duidt radiomaker Bart Smolders. Ook hij is er het hart van in. "We hadden dit niet zien aankomen, al wisten we natuurlijk dat er kapers op de kust waren. Ik hoop dat de minister ons een goede verklaring zal geven waarom we geen erkenning krijgen. We zijn allemaal vrijwilligers die dit niet uit commerciële overwegingen doen, maar omdat we vrije radio in het hart dragen", vertelt Smolders.


Apollo stuurde gisterenavond een open brief naar de minister met het verzoek de beslissing nog eens te bekijken. "En ons zo misschien nog enkele jaren te gunnen om de overgang naar de digitalisering te maken. Of hebben wij ten onrechte vertrouwen gehad in de politiek?"


Of de radiozender op een of andere manier de beslissing zal aanvechten of via digitale weg verder zal gaan, dat bekijken de medewerkers vandaag op een vergadering. "Vraag is of het veel zin heeft. Ik vrees dat de jaarlijkse top-100 later deze maandwel eens de laatste zou kunnen zijn", klinkt het weinig hoopvol.

Feestje in mineur

Ook Radio Rivierenland - de regionale radio voor Klein-Brabant, Vaartland en de Rupelstreek - is niet meer terug te vinden in het nieuwe frequentieplan. "We zouden net ons éénjarig bestaan vieren, maar dat wordt een feestje in mineur", zegt Marc Van Praet, die de zender samen met Geert Bollé opstartte. "We gaan ons zo snel mogelijk informeren, een nieuw dossier indienen en aan de minister vragen of we in tussentijd toch mogen blijven uitzenden via 104.9FM. We hebben een jaar lang hard gewerkt om een vast luisterpubliek op te bouwen. Met onze mobiele studio waren we op zo veel mogelijk grote evenementen in de regio aanwezig. Het zou frustrerend zijn om al die inzet verloren te zien gaan. Wat we natuurlijk ook kunnen overwegen is om als internetradio te blijven uitzenden tot we onze nieuwe licentie te pakken hebben."