Ouders Mathis krijgen immuuntherapie volledig terugbetaald: “Zou fantastisch zijn, maar willen eerst iets op papier zien”

Mathis (1,5) heeft een neuroblastoom, een kwaadaardige tumor in zijn ­zenuwstelsel.
Photo News Mathis (1,5) heeft een neuroblastoom, een kwaadaardige tumor in zijn ­zenuwstelsel.
Volgens de Belgische ziekteverzekering krijgen de ouders van kankerpatiëntje Mathis Geens uit Booischot binnenkort de broodnodige immuuntherapie volledig terugbetaald, 182.000 euro om precies te zijn. Van een hoerastemming is er ten huize Geens echter nog geen sprake. “Wij zijn afwachtend en willen eerst iets op papier zien staan”, reageert de mama van Mathis. Bij een terugbetaling zullen de ouders het ingezamelde geld van de verschillende acties overhandigen aan andere goede doelen. 

Mathis en nog acht andere kinderen met een neuroblastoom krijgen de immuuntherapie antiGD2 volledig terugbetaald, dat stelt Jo De Cock, administrateur-generaal van de Belgische ziekteverzekering. Tussen begin dit jaar en eind augustus heeft het Bijzonder Solidariteitsfonds aan de ouders van negen kinderen laten weten dat de dure behandeling die ze krijgen, “principieel” terugbetaald wordt. Het gaat onder meer om Mathis Geens, de peuter uit Booischot voor wie in het weekend een sms-inzamelcampagne werd opgezet. Hij en de acht andere kinderen hebben een neuroblastoom, een kwaadaardige tumor in hun zenuwstelsel. De immuuntherapie, antiGD2, wordt in ons land wel toegepast, maar nog niet terugbetaald. “De facturen van de immuuntherapie zullen integraal terugbetaald worden, zonder remgeld voor de gezinnen”, zegt De Cock nu. Het woordje “principieel” wordt geschrapt en de ouders mogen binnenkort een nieuwe brief in hun bus verwachten. 

Glen Geens, Mathis en Annick Tielemans
Marc Aerts Glen Geens, Mathis en Annick Tielemans

“Zolang we die brief nog niet hebben ontvangen, durven we niet te juichen. Wij hebben hier een jaar op moeten wachten. Dat er nu wel groen licht komt, en dit na de vele artikels in de kranten en de verschijningen op televisie, lijkt me geen toeval”, reageert mama van Mathis Annick Tielemans. “De laatste maanden heerste er onduidelijkheid: zouden we nu het bedrag volledig terugkrijgen of veel minder? Men zei ons altijd om geen zorgen te maken, maar er stond nooit iets op papier. Daarom zijn we nu zo afwachtend. Stel dat de terugbetaling toch een feit is, dan zou dat uiteraard fantastisch zijn. Ons doel was niet om alleen Mathis te helpen, maar ook de andere kinderen.”

Inzamelingsacties

Ondertussen waren er voor Mathis verschillende inzamelingsacties gestart: eerst via Facebook, later via sms. Ook de meter van Mathis, de crèche en de scholen waar de ouders werken hadden hun acties. “Het geld dat voor Mathis is ingezameld via de sms-actie, wordt bijgehouden door het Belgische Kinderkanker Steunfonds, dat de actie beheert. Zij zullen dan het geld verdelen onder andere gezinnen met zieke kinderen. De actie via Facebook bracht voorlopig zo’n 25.000 euro op, waarvan Facebook zelf al 5.000 euro vraagt. De rest willen we, samen met de opbrengst van de andere acties, verdelen onder verschillende goede doelen. Ik wil niet dat men denkt dat wij dat geld op onze rekening gaan zetten.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verbeke Stefmarie

  Mag het bedrag dat opgehaald werd met de sms'jes niet worden vermeld? Ik heb ook een sms gestuurd en zou toch graag weten hoeveel dit heeft opgebracht. Kwestie van correct te zijn naar de mensen die gesteund hebben.

 • leen hanssens

  Hetgaat om een Vlaams zorgbudget voor personen met een handicap (basisondersteuningsbudget), zwaar zorgbehoevenden (zorgverzekering) en ouderen met een zorgnood (tegemoetkoming hulp aan bejaarden). De slogan van de campagne luidt dan ook: ‘Zorgen voor elkaar, da’s toch normaal? Daar gaat de zorgpremie naartoe Karin Roeland.

 • jan van dijck

  EINDELIJK

 • Karine Roeland

  We betalen jaarlijks al een zorgpremie aan de zorgkas, waar gaat dit geld heen? Ziekenfonds is elk jaar wat duurder, verzekeringen... Ik steun of schenk aan niemand. Als je aan alle zieke kinderen of mensen moet geven, wanneer stopt het dan? Als je zelf moet gaan 'bedelen'?

 • HILDE CUPPENS

  Mooi dat het geld naar een ander goed doel gaat, maar we weten allemaal dat er waarschijnlijk een groot deel van naar de werking van de VZW gaat. En dat was toch niet de bedoeling.