Ook te veel stikstofdioxide in kleinere gemeenten

Een aantal gemeenten in onze regio kampen met hoge concentraties van stikstofdioxide (NO2) in de lucht, dat blijkt uit het rapport van 'CurieuzeNeuzen Vlaanderen' van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en de krant De Standaard. 20.000 burgers hebben voor het project de concentratie aan stikstofdioxide, een belangrijke indicator voor luchtvervuiling door verkeer, in hun straat gemeten. Het centrum van Bonheiden, de G. Van der Lindenlaan in hartje Duffel en de N13 ter hoogte van de Beekstraat in Nijlen kregen een slecht rapport (40-45 microgram stikstofdioxide/m³).


De Dokter Persoonslaan in Willebroek ontving zelfs een zeer slechte score. De gemeten NO2-concentratie was er 45 tot 50 , hetzelfde resultaat als op de ring van de stad Lier. Geen verrassing voor milieuschepen Maaike Bradt (CD&V). "We zijn momenteel aan het onderzoeken of er nood is aan een lage-emissiezone. De Dokter Persoonslaan is een smalle doorgangstraat richting de brug. Komt die zon er, dan is de kans groot dat de Dokter Persoonslaan in deze zone wordt opgenomen."


Opvallend: in Heist-op-den-Berg, één van de grotere gemeenten van Vlaanderen, kreeg alleen de Hallaarstraat tussen deelgemeenten Hallaar en Itegem een ondermaatse score. In Mechelen (binnenring en Leuvensesteenweg, 55-60) werd de meeste stikstofdioxide per kubieke meter opgemeten. (AVH)