Nieuw speelpleingebouw aan Boonmarkt opent in november: “De kerstvakantie wordt de eerste grote test”

Schepen Kelly Van Tendeloo in de nieuwbouw.
Marc Aerts Schepen Kelly Van Tendeloo in de nieuwbouw.
De officiële opening staat pas in het najaar gepland, maar op zaterdag konden bezoekers al een kijkje nemen in het nieuwe gebouw op de speelpleinsite aan de Boonmarkt in Hallaar. Tijdens de zomervakantie zullen meer dan 200 kinderen gebruik maken van de nieuwbouw, maar daar blijft het niet bij. Het gebouw zal op termijn ook buiten schoolvakanties zijn dienst bewijzen.

Tijdens de zomer van 2018 werden alle voorbereidingen voor de bouwwerken getroffen en begin oktober vond de officiële eerste spadesteek plaats. Ondertussen is de bouwwerf winddicht en liggen de nutsvoorzieningen klaar. “Binnenkort starten de vloerwerken en de afwerking van de technieken. De keuken en toiletten dienen nog geplaatst te worden en het gebouw wordt nog afgewerkt met hout. We mikken op november voor de officiële opening”, zegt schepen Kelly Van Tendeloo (PRO Heist), die bevoegd is voor Huis van het Kind. “De nieuwbouw wordt gerealiseerd op de oude locatie van de schuur, die na vele dienstjaren aan vervanging toe was en werd afgebroken. Uit een studie bleek dat er in het dak houtworm zat. Het was niet zeker of de muren van de schuur een nieuw dak zouden kunnen dragen en de kostprijs van het nieuwe dak was ook aanzienlijk. Daarom koos het gemeentebestuur om het geld in een nieuwbouw te investeren.”

De nieuwbouw kwam op de plaats van de oude schuur.
Marc Aerts De nieuwbouw kwam op de plaats van de oude schuur.

De nieuwbouw, die een prijskaartje van zo’n 750.000 euro heeft, is op maat van de speelpleinwerking en vormt samen met het huidige gebouw aan de Boonmarkt één geheel. Het gebouw telt onder andere een bureauruimte, een animatorenlokaal, een eetruimte en een ruime bergruimte. “In de zomervakantie komen er dagelijks zo’n 210 kinderen naar de speelpleinwerking op de Boonmarkt. Een eerste test van het nieuwe gebouw is voor komende winter, tijdens de kerstvakantie. We hebben dan minder kinderen op het domein en een lagere bezetting van medewerkers. Nadien bekijken we hoe alles verlopen is en of we nog iets moeten aanpassen tegen de volgende zomervakantie.”

Kinderen kiezen naam

“Het gebouw zal niet alleen zijn nut bewijzen tijdens de schoolvakanties. Momenteel zitten we met PROFO rond de tafel. Deze vzw begeleidt jongeren die moeilijk hun weg vinden in onze samenleving richting het reguliere arbeidscircuit. Zij zijn in Heist-op-den-Berg actief en zoeken een nieuwe locatie voor hun werking. Op termijn willen we het gebouw ook verhuren aan particulieren en verenigingen.” Rest alleen nog de vraag over de naam. “Kinderen konden tekeningen met daarop een naam indienen. We laten dat dus over aan de creativiteit van de kinderen”, besluit de schepen.  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.