N-VA doet nieuwe poging tot vormen van coalitie

Groen en Open Vld mee aan tafel, PRO Heist wacht af

Drie weken na de gemeenteraadsverkiezingen zijn de politieke partijen in Heist nog steeds aan het puzzelen. Het laatste nieuws uit de lokale politieke kringen: N-VA gaat in gesprek met Groen en Open Vld, en nodigt ook PRO Heist uit als vierde partner. Die laatste partij houdt voorlopig de boot af.

Maandagavond organiseerde burgemeester Luc Vleugels (CD&V) een vergadering voor het vormen van een ‘Einstein-coalitie’. Het beoogde resultaat was een coalitie tussen CD&V, N-VA, PRO Heist en Open Vld. De avond draaide uit op een sisser, want alleen CD&V en PRO Heist tekenden present. Een nieuwe dag, een nieuwe poging. Dinsdag kwam bemiddelaar-informateur Jan De Haes (N-VA) met het rapport van zijn gespreksronde bij de verschillende partijen naar buiten. “Na het afsluiten van deze informatieronde is het opnieuw aan de partijen om vanuit de bevindingen van dit eindrapport onderling verdere gesprekken aan te gaan voor het vormen van een bestuursmeerderheid”, zegt Patrick Cottenie, voorzitter van N-VA. Zijn partij gaat nu samen met Groen en Open Vld rond de tafel zitten. Als vierde partner wil men PRO Heist betrekken. 

Patrick Cottenie, voorzitter van N-VA Heist-op-den-Berg
N-VA Heist-op-den-Berg Patrick Cottenie, voorzitter van N-VA Heist-op-den-Berg

David Geerts, kopstuk van PRO Heist, wacht af. “Mooi dat ze aan PRO Heist denken, maar vooraleer ik overga tot een formatieopdracht, wil ik eerst een bevestiging dat de informatieronde is beëindigd. Ik heb nog geen rapport ontvangen. Mijn voorstel is dat we met alle Heistse partijen rond de tafel gaan zitten en onze voorkeuren uitspreken.” Open Vld ging wel in op de vraag van N-VA. “We zullen zien wat de uitkomst is van het gesprek. Een coalitie tussen N-VA, Open Vld, PRO Heist en Groen zou volgens de informateur de beste oplossing zijn, maar alles is nog mogelijk”, aldus Patrick Feyaerts (Open Vld).

David Geerts van PRO Heist
David Legreve David Geerts van PRO Heist3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • bob jansens

    men wil dus een aantal kleine partijen mee in het bad nemen, partijen met een programma waarvoor 88% of meer van de bevolking NIET gekozen heeft.

  • Theo Wuyts

    Ik, als inwoner van Heist o/d Berg zou er helemaal niets op tegen hebben om opnieuw te moeten gaan kiezen. De stembusuitslag zal dan zeker een heel andere zetelverdeling teweeg brengen. Nu dat de meeste inwoners weten hoe het er momenteel achter de schermen aan toe gaat !

  • herman sterckx

    Vleugels hou de eer aan uzelf en trap het af...